
Social
În căutarea eroilor români căzuți în Alsacia: Mormântul lui Fornescu Petre, de la Soultzmatt
erou1.png

Consultând arhivele Comitetului Internațional de la Crucea Roșie, descoperim certificatul de deces din data de 15 februarie a lui Fornescu Petre, soldat în prima campanie din regimentul de infanterie 17, înmormântat la cimitirul municipal Lièpvre din regiunea Haut-Rhin.
Numele de familie Fornescu sau Pornescu nu a fost identificat pe listele prizonierilor de război români din tabară germană.
Numărul matricol indicat pe mormânt ne permite să găsim alți doi prizonieri. Primul soldat, Florea Gadea, originar din Salcia, județul Mehedinți din primul regiment de infanterie, prizonier la Salatruc începând cu 17 noiembrie 1916, cu numărul matricol 32193, făcea parte din detașamentul de muncă de la Lièpvre. Cel de-al doilea, Constantin Matru, originar din Broscari, județul Mehedinți, soldat în a 13-a campanie din regimentul de infanterie 17, a devenit prizonier pe 17 noiembrie 1916 la Salatruc, și făcea parte din detașamentul de muncă din Mulhouse.
Gadea și Matu sunt trecuți pe aceeași listă de sosire în tabăra de la Tucholà din Polonia. Tot pe această listă, se regăsește și numele Parvanescu Petre din regimentul de infanterie 17. Verificând certificatul de deces de la autoritățile germane din Alsacia, se poate identifica faptul că Petre Parvanescu din regimentul de infanterie 17 a decedat în data de 13 februarie 1917 la Lièpvre.
Este vorba așadar de un soldat înmormântat sub o identitate inexactă. Munca de cercetare efectuată de istoric la un secol după sfârșitul Primului Război Mondial îi redă acestui erou adevărata identitate!
Petre Parwanescu, soldat din regimentul de infanterie 17, născut în 1877 la Colibași în județul Mehedinți, devine prizonier la 17 noiembrie 1916 la Sălătruc și este apoi transferat la tabăra din Tucholà din Polonia unde primește numărul matricol 32156. Trimis într-un detașament de muncă din Lièpvre din Alsacia, aproape de departamentul francez Vosges, moare pe 13 februarie 1917 în detașamentul de muncă și apoi este înhumat la cimitirul catolic al municipiului Lièpvre. În anii 1920, este transferat la necropola din Soultzmatt, în parcela numărul 514. Pe mormântul său, se rescrie epitaful stabilit de germani, anume „Aici se odihnește Petre Fornescu 15 februarie 1917”. Această dată marchează ziua în care a fost înmormântat, decesul său având loc pe 13 februarie 1917.
Epitaful așadar ar trebui corectat ca mai jos:
”Aici se odihnește
Petre Parwanescu
Prizonier de război român
Număr matricol 32156
Decedat la Lièpvre în data de 13 februarie 1917
Odhinească-se în pace”.
Mulțumim pentru că ne ajutați să-i găsim pe descendenți.
Articol de Christophe Woehrle, doctor în istorie contemporană
Traducere de Smaranda Teodoriu