Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Planeta va avea 8,8 miliarde de oameni în 2100, mai puțin decât previziunile ONU

populatie_planeta.jpg

Sursa imaginii: 
France24

Un nou studiu, publicat în această săptămână, repune la îndoială estimările ONU în privința unei creșteri continue a populației mondiale pe parcursul secolului XXI, invocând motivul scăderii ratei fecundității.

O noutate pentru mediul înconjurător, dar o bulversare pentru echilibrul societății noastre, unde cei cu vârste de peste 80 ani vor fi de șașe ori mai numeroși.

Conform unui studiu apărut la data de 15 iulie, în publicația "The Lancet", populația mondială va scădea începând cu a doua jumătate a secolului și va ajunge la 8,8 miliarde în 2100, cu două miliarde mai puțin decât sugerează estimările ONU.

O veste bună „pentru mediul înconjurător" (mai puțină presiune pe sectorul alimentar și mai puține emisii de CO2), indică publicației AFP Christopher Murray, directorul respectatului Institut pentru Metrică și Evaluare a Sănătății din Seattle, cel care a efectuat acest studiu.

 

Scăderea ratei fecundității

Conform ultimului raport făcut de ONU asupra populației mondiale, Terra ar trebui să ajungă la 9,7 miliarde de locuitori până în 2050 și la 10,9 miliarde până în 2100, în prezent populație mondială fiind de 7,7 miliarde.

Dar noul studiu repune la îndoială această creștere continuă estimată pe durata secolului XXI.

Cercetătorii de la Institutul de Metrică și Evaluare a Sănătății (IMES), organism finanțat de fundația Bill și Melinda Gates, o fundație de referință pentru studiile mondiale în sănătate publică, prezic un vârf de 9,7 miliarde începând cu 2064, urmând ca în 2100 să scadă până la 8,8 miliarde.

Acest declin se va datora în mare parte dezvoltării sistemului educațional pentru fete și accesului la mijloace contraceptive, lucruri care vor duce la scăderea ratei fecundității la 1,66 copii pe femeie în 2100, față de 2,37 copii pe femeie, cât este în prezent.

 

Circumstanțe diferite

Dar evoluția demografică care integrează rata mortalității și migrațiile va varia în funcție de regiuni și de țări, conform cercetătorilor. Aceștia anticipează o posibilă schimbare la nivel economic și geopolitic, chiar dacă puterea unui stat nu se reduce neaparăt doar la populația sa.

Așadar, China ar putea pierde aproape jumătate din populație (1,4 miliarde în prezent, 730 milioane în 2100), înregistrând un declin în rândul numărului de lucrători, împiedicând astfel creșterea economică.



SUA, despre care se spune că vor pierde în curând primul loc în economia mondială, ar putea depăși China de acum până la finalul secolului, dacă imigrația continuă să mențină fecunditatea scăzută, conform studiului.

Asiei și Europei ar putea să le scadă semnificativ populația. Cele două continente găzduiesc 23 țări, care ar putea să-și vadă populațiile reduse la mai mult de jumătate: Japonia (128 la 60 milioane), Thailanda (71 la 35), Spania (46 la 23), Italia (61 la 31), Portugalia (11 la 4,5), Coreea de Sud (53 la 27).

Chiar dacă unele țări, ca Franța, de exemplu, se abat de la regulă (creștere de la 65 la 67 milioane).

 

Nigeria, motorul Africii

Pe de altă parte, Africa subsahariană își va putea tripla populația (de la 1 la 3 miliarde), în special Nigeria (de la 206 la 790 milioane locuitori), care până în 2100 ar putea fi a doua țara cea mai populată din lume, după India dar înaintea Chinei.

„Ar fi o nouă lume, o lume pentru care trebuie să ne pregătim începând de astăzi”, a menționat Richard Horton, redactorul șef de la "The Lancet".

În această lume, în care populația lucrătoare se va fi diminuat, iar cei de peste 80 ani ar fi de șase ori mai numeroși (141 la 866 milioane), structura actuală „a sistemelor de ajutor social și a serviciilor de sănătate va trebuie reevaluată”, insistă Christopher Murray.

 

Drepturile femeilor

Răspunsul în fața acestui declin al populațiilor riscă să devină una dintre preocupările politice majore în numeroase țări”, estimează colegul său, Stein Emil Vollset, într-un comunicat.

Dar acest lucru nu trebuie să compromită eforturile de ameliorare a sănătății reproductive a femeilor, sau progresul drepturilor femeilor”, insistă acesta.

Pentru a modifica traiectoria demografică, aceștia evocă „politici sociale” pentru a le ajuta pe femei să continue să lucreze și în același timp să aibă câți copii vor.

„Politicile de imigrație liberale” sunt de asemenea importante. „Estimăm că mai târziu în acest secol, țările care vor avea nevoie de lucrători străini vor trebuie să concureze una cu cealaltă, pentru a aduce imigranți”, care ar trebui să vină în special din Africa subsahariană și din lumea arabă, indică Christophe Murray.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, dupa France24