Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protestatar din Piața Victoriei: DIICOT face afirmații mincinoase și calomnioase

Protestatar Piata Victoriei DIICOT afirmatii mincinoase calomnioase.jpg

Jandarmii folosesc gaze lacrimogene împotriva unor protestatari, 10 august 2018 (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu)
Jandarmii folosesc gaze lacrimogene împotriva unor protestatari, 10 august 2018
Sursa imaginii: 
AFP/Daniel Mihăilescu

Noi reacții critice, după ce DIICOT a clasat parțial dosarul violențelor din 10 august 2018. Procurorii fac afirmații false și chiar calomnioase, acuză la RFI Andi Cârlan, membru al mișcării ”Rezistența”, unul dintre protestatarii de acum doi ani, din Piața Victoriei.

DIICOT arată în ordonanța de clasare a dosarului 10 august că a existat o complicitate morală a protestatarilor pașnici, care nu s-au delimitat de cei care au exercitat violențe asupra jandarmilor, ci chiar s-au amuzat.

Andi Cârlan spune că de fapt realitatea a fost cu totul alta: ”Eu sunt unul dintre cei care au identificat astfel de agitatori în Piața Victoriei, pe 10 august 2018 și unul dintre mulții care am mers și le-am cerut în mod explicit jandarmilor să-i scoată dintre noi, iar jandarmii m-au ignorat. La fel ca mine au fost mulți protestatari pașnici, care au făcut exact același lucru”.

”A fost, îmi amintesc foarte clar, un moment, în care se aruncau dinspre bulevardul Magheru cu tot felul de obiecte către jandarmi și într-un moment în care jandarmii au dat semne că ar vrea să intervină, majoritatea oamenilor s-au așezat pe vine sau pe jos, arătându-i cu degetul pe cei care aruncau cu diverse lucruri către jandarmi. Nici atunci, jandarmii nu au procedat la extragerea lor din rândul mulțimii. Deci nu doar că afirmația respectivă este mincinoasă, dar este și calomnioasă”, afirmă el.

 

Contextul

 

Dosarul violențelor din 10 august 2018 a fost clasat parțial. Concret, procurorii DIICOT au stabilit că nu a existat nici o tentativă de lovitură de stat și au declinat către Parchetul Militar partea de anchetă ce vizează jandarmii care au comis presupuse abuzuri față de manifestanții pașnici din Piața Victoriei.

În schimb, șefii Jandarmeriei acuzați de abuz în serviciu au scăpat de urmărirea penală.

 
Andi Cârlan, despre clasarea parțială a dosarului 10 august de către DIICOT