Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liderul Sanitas București la RFI: Toate paturile de la Terapie Intensivă din spitalele COVID, ocupate

Semnal de alarmă tras de Uniunea Sindicală Sanitas București. "În momentul de față, toate paturile de Terapie Intensivă din spitalele Covid, din toată țara, sunt ocupate", spune la RFI, Viorel Hușanu, președintele organizației. Dacă un pacient , teoretic asimptomatic, va pleca acasă, el se va întoarce mult mai bolnav decât a plecat. și atunci există și riscul de contamina persoanele cu care intră în contact,  dar va fi și mai greu pentru personalul medical să-i acorde îngrijiri. ", explică liderul Sanitas București.   

Alte 777 de noi îmbolnăviri au fost raportate joi în România, bilanțul ajungând la 35.003 potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategică. De asemenea, în ultima zi au fost raportate 19 de decese din cauza COVID-19. Numărul de teste raportate a fost de 19.097.

Senatorii dezbat, la această oră, Legea Guvernului privind carantina și izolarea. Legea, modificată substanțial în Parlament, ar urma să intre joi seară la votul Senatului. 
Proiectul a stat 6 zile în Comisia Juridică a Senatului, unde a fost modificat substanțial.

Printre modificările aduse de către senatori se numără posibilitatea ca pacienții să conteste juridic carantinarea sau izolarea, s-au eliminat prevederile prrivind carantinarea bunurilor, iar asimptomaticii pot sta în carantină la domiciliu după ce au fost ținuți sub monitorizare 48 de ore în spital.

La RFI, Viorel Hușanu, liderul Sanitas București, spune că este nevoie de o lege clară, care să nu stârnească suspiciuni populației.

"În momentul de față, toate paturile de Terapie Intensivă din spitalele Covid, din toată țara, sunt ocupate. Dacă un pacient, teoretic asimptomatic, va pleca acasă, el se va întoarce mult mai bolnav decât a plecat. Și atunci, există și riscul de contamina persoanele cu care intră în contact,  dar va fi și mai greu pentru personalul medical să-i acorde îngrijiri ", explică liderul Sanitas București.  

În timp ce România se confruntă cu o creștere de la o zi la alta a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus dar și cu un deficit major de cadre medicale, spitale și cămine de bătrâni din străinătate angajează medici, asistenți și infirmieri români. 

Medicii, asistenții medicali sau infirmierii români au fost cei mai căutați candidați români pentru joburile din străinătate, în luna iunie. Astfel, circa 12.000 de locuri de muncă au fost disponibile luna trecută pe platforma eJobs. ro, pentru candidații cu experiență în sectorul medical.

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: