Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ucraina: Tot mai multă lume prinsă în mreaja teoriei conspirației

Și în Ucraina situația e îngrijorătoare. O parte bună a populației nu crede în COVID-19, teoriile conspiraționiste fiind în vogă și aici.
România a trimis deja țării vecine ajutoare sub formă de medicamente, dezinfectanți, dispozitive medicale, echipamente medicale şi materialelor sanitare.

Cum a fost primit aceste ajutor? Și cum aleg oamenii să respecte recomandările specialiștilor? Andreea Orosz a discutat cu Marin Gherman, coordonatorul portalului BucPress.

Marin Gherman: Au fost diferite așteptări și din partea României privind ajutoare și susținere. Au urmat diferite proiecte mai mari sau mai mici de susținere și încurajare a eforturilor de combatere a pandemiei Covid 19.

La nivel bilateral au fost transmise materiale de protecție, atât Spitalului regional oncologic din Cernăuți, cât și la nivelul ministerului de externe din București, care a trimis diferite ajutoare nu doar etnicilor români, ci Ucrainei ca stat pentru a depune toate eforturile necesare în acest sens.

Aceste decizii au fost văzute diferit de etnicii români de aici. Unii spuneau că este foarte corect și bine acest lucru pentru că ajutorul nu este unul care vizează strict grupul țintă, etnicii români, ci toți cetățenii Ucrainei, care trebuie să folosească toate resursele financiare și materialele de protecție după cum dorește și consideră. Iar alții, mai ales cei din mediul asociativ românesc, declarau că nu este chiar bine pentru că nu avem un mecanism de control și nu știm dacă aceste ajutoare vor ajunge în satele unde locuiesc românii. Au fost mai multe semne de întrebare privind decizia respectivă. Nici nu cunoaștem dacă a fost discutat la nivel bilateral un mecanism de control, de monitorizare asupra modului în care sunt utilizate aceste ajutoare. 

Reporter: Înțeleg că și în Ucraina numărul este din ce în ce mai mare. Cum se prezintă situația în Cernăuți?
M.G: În Cernăuți, o mare perioadă de timp, martie, aprilie, mai, a fost o situație critică. Regiunea Cernăuți s-a numărat printre lideri. În momentul de față, și mai ales în ultima săptămână se observă o descreștere a numărului de cazuri noi de Covid 19. S-a mutat cumva focarul în spre alte regiuni din vestul și centru țării în urma relaxării măsurilor de carantină.

Observăm o tendință pozitivă în regiunea Cernăuți, totuși, situația nu este chiar simplă. Însă, dacă vorbim despre statistica oficială, se observă o descreștere a numărului de cazuri Covid 19 în regiunea Cernăuți. În același timp, Ucraina continuă să fie inclusă în listele zonelor periculoase de către vecinii săi, inclusiv de Budapesta, București și celelalte, dacă vorbim despre raportul numărului de cazuri la 100.000 de locuitori, metodologie elaborată la nivelul Uniunii Europene.

Sperăm, totuși, că va reuși să se ajungă la o diminuare a numărului de cazuri. Pe de altă parte, observăm o oarecare frustrare prudentă la nivelul Kievului. Se discută tot mai mult despre un eventual val al doilea al acestei pandemii în următoarele săptămâni sau chiar la toamnă. Se discută tot mai mult despre o eventuală continuare a învățământului online în școli și universități din luna septembrie.

Sunt elaborate diferite scenarii de a pregăti societatea pentru a se adapta acestor situații extraordinare în privința acestei pandemii. Scenarii, ipoteze, teorii tot mai mult înfloritoare în regiunea Cernăuți. E tot mai multă lume care se lasă prinsă în această mreajă a teoriilor conspirației, a fake news, ceea ce din punctul meu de vedere îngreunează foarte mult eforturile sistemului de sănătate să gestioneze această criză. 
 

Rep: Oamenii au înțeles, totuși și au respectat măsurile sau a fost nevoie să fie amendați, să fie pusă presiune pe ei?
M.G: În faza inițială a acestei pandemii oamenii au respectat în mare parte regulile impuse de guvern și stabilite la nivelul regiunilor. Avem diferite comisii regionale de situații sanitar-epidemiologice care stabilesc regulile de la o regiune la alta.

 

Oamenii au ținut cont de aceste recomandări. Nu putem vorbi de amenzi sua de diferite situații de acest gen. Ce e drept, în ultimele săptămâni, în urma relaxării treptate a măsurilor de carantină în Ucraina, tot mai puțin sunt respectate regulile generale de comportament în cazul unei pandemii.

Relaxarea măsurilor de carantină a fost înțeleasă de unii în sensul că nu mai există niciun fel de primejdie pentru sănătatea noastră. A fost intensificat contactul între oameni. Au avut loc tot mai multe de acțiuni și evenimente care au determinat, după cum spun cei de la Kiev, o creștere a numărului de cazuri de Covid 19 în Ucraina. Lucrurile trebuie observate din punct de vedere al evenimentelor care vor urma. Sper foarte mult și a subliniat și guvernatorul regiunii Transcarpatia și ministrul sănătății că nu a trecut pandemia, că nu este totul în trecut și trebuie să fim în continuare atenți în privința respectării regulilor sanitar-epidemiologice.