Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În căutarea eroilor români căzuți în Alsacia: Ivan Voinescu

waenescu1.png

Necropola Vallons Tiefengraben Mulhouse, carte poștală
Sursa imaginii: 
Colecție personală Christophe Woehrle ©

În timp ce mulți prizonieri de război români care au murit în departamentul Haut-Rhin (cu excepția orașului Colmar)  sunt îngropați în necropola națională din Soultzmatt, cei înmormântați în Mulhouse-Dornach au fost exhumați și îngropați împreună cu sovieticii în necropola din Vallons.

Aici există un mormânt cu inscripția Ivan Waenescu decedat la 24 februarie 1917.

Arhivele orașului Mulhouse păstrează certificatul său de deces. Acesta indică faptul că Juon Waennesen, înregistrat cu nr 37177 a murit la spitalul militar al orașului la 23 februarie 1917. Registrele funerare germane susțin că Waenessen Juon a fost îngropat pe 24 februarie 1917 la cimitirul catolic Mulhouse-Dornach, în mormântul 102.

Extras din lista înhumărilor CICR ©

În timp ce arhivele Crucii Roșii păstrează data decesului și a înmormântării, sosirea acestui soldat în lagărele germane nu este înregistrată, iar numele de familie nu apare pe nicio listă.

Numărul indicat pe certificatul de deces ne permite să identificăm alți doi prizonieri: Costache Dragomir, nr. 37272,  aparținând regimentului de infanterie 28, și Nikulae Florea, nr. 37116, din regimentul de infanterie 22. 

Un bilet găsit în arhivele CICR, arată că Voinescu este înregistrat cu numele de  Waenessen. Căutând listele de sosiri, am putut să identificăm acest soldat.

Extras PG CICR ©

În realitate este vorba de Ivan Voinescu, soldat în a 13-a companie a Regimentului 17 Infanterie, născut în 1876 la Bărboiu județul Mehedinți, a fost luat prizonier la 17 noiembrie 1916 la Sălătruc, apoi a fost transferat în tabăra Tucholà din Polonia înainte de a fi trimis la un detașament de muncă din Alsacia. Ajuns la spitalul militar din Mulhouse, a murit la 23 februarie 1917, la mai puțin de o lună de la sosirea sa în regiune. Cumplita iarnă din 1917, maltratarea și malnutriția au provocat un masacru în rândul prizonierilor români de război din Alsacia.

Ivan Voinescu, odihnește-te în pace pe meleagurile noastre. Un secol mai târziu, amintirea jertfei sale nu va mai fi uitată și numele său poate fi scris pe mormânt. Vă mulțumim că ne ajutați să găsim urmașii acestui erou care a murit pentru patria sa.

Dornach, vedere generală, în fundal Hartmannswillerkopf, colecție personală Christophe Woehrle ©

 

Articol de Christophe Woehrle, doctor în istorie contemporană

Traducere de Anda Costiuc