Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cirque du Soleil în impas. 95% din angajați au fost concediați

circul.png

Trupa Cirque du Soleil în spectacol la Riga, Letonia, ianuarie 2020
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Aflată în insolvență, trupa canadiană a Cirque du Soleil a anunțat că a acceptat o ofertă de cumpărare de la creditorii săi, care va servi drept punct de plecare pentru licitația din august.

Acordul de cumpărare, prevede ca acești creditori să achiziționeze „aproape toate activele”, a declarat compania de divertisment într-un comunicat.

Acordul înlocuiește oferta de achiziție pe care circul cu sediul la Montreal a încheiat-o la sfârșitul lunii iunie cu acționarii actuali: fondurile americane TPG, compania chineză Fosun, precum și Caisse de dépôt et placement du Québec.

Înființată în Quebec în 1984, trupa de acrobați a trebuit să anuleze în martie 44 de spectacole din întreaga lume și să concedieze 4.679 de acrobați și tehnicieni, adică 95% din angajații săi. Majoritatea au fost demiși la sfârșitul lunii iunie, când grupul a demarat procedura de insolvență.

Curtea Supremă din Quebec, care supraveghează reorganizarea acestui adevărat simbol cultural, urmează să aprobe noua ofertă în cadrul unei audieri.

Potrivit Globe and Mail, acordul prevede că acești creditori vor investi între 300 și 375 de milioane de dolari în companie. De asemenea, aceștia se obligă să reducă datoria circului de la 1,1 miliarde de dolari la 300 de milioane de dolari. În cele din urmă, întreținerea sediului central al grupului din Montreal ar fi garantată cel puțin pentru următorii cinci ani.

Oferta anterioară de cumpărare a fost reziliată. Acesta a fost contestată de creditori, deoarece prevedea ca aceștia din urmă să recupereze doar o fracțiune din suma pe care circul le-o datorează.

"Suntem foarte fericiți că am ajuns la această înțelegere cu Cirque du Soleil", a declarat Gabriel de Alba, director general al fondului canadian Catalyst Capital Group, cel mai mare creditor.

"Cooperarea grupului de creditori a fost extraordinară în atingerea obiectivului nostru de recapitalizare și revitalizare a circului", a spus el.

Alți investitori intenționează să liciteze pentru acțiunile circului până la 18 august, termenul limită pentru depunerea unei oferte.

Printre ei se numără fondatorul său, Guy Laliberté, fost jongler, care l-a vândut în 2015, o dată cu imperiul mass-media, Quebecor.

 

Traducere de Anda Costiuc, după France24