Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un vaccin dezvoltat de Universitatea Oxford produce imunizarea față de COVID-19

vaccine.jpg

 Agentia Europeana a Medicamentului a aprobat utilizarea vaccinului Pfizer/BioNTech.
Agentia Europeana a Medicamentului a aprobat utilizarea vaccinului Pfizer/BioNTech.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Un vaccin împotriva coronavirusului dezvoltat de cercetătorii Universității britanice Oxford pare a fi sigur și produce imunizarea celor cărora le-a fost administrat, arată rezultatele unui studiu clinic realizat pe 1.077 de pacienți și citat de BBC.

Vaccinul, numit ChAdOx1 nCoV-19, este dezvoltat cu o viteză fără precedent, la fel ca toate celelalte vaccinuri-candidat. El este dezvoltat pe baza unui virus care provoacă  răceala comună la cimpanzei și care a fost modificat genetic pentru ”a semăna” cu coronavirusul.  Prin urmare, el atrage un răspuns al organismului care împiedică și infectarea cu noul coronavirus, potrivit BBC

Studiul clinic a arătat că virusul injectabil a dus la apariția de anticorpi și celule care luptă împotriva coronavirusului. Rezultatele studiului clinic sunt încurajatoare, arată BBC, dar pentru validarea lor finală mai este nevoie de un studiu pe eșantioane mult mai mari de populație. Guvernul Marii Britanii a comandat deja 100 de milioane de doze din vaccinul dezvoltat de cercetătorii Universității din Oxford.

Cercetătorii consideră vaccinul sigur, existând efecte adverse care nu sunt considerate periculoase. Aproximativ 70% dintre persoanele cărora li s-a administrat vaccinul în cursul testelor clinice au avut febră sau dureri de cap, care au putut fi tratate cu paracetamol.

"Mai este mult de lucru până când vom putea confirma că vaccinul nostru va ajuta la gestionarea pandemiei Covid-19, dar actualele rezultate sunt promiţătoare", a declarat prof. Sarah Gilbert, de la Universitatea Oxford.

Coordonatoarea ştiinţifică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Soumya Swaminathan, a declarat într-un interviu publicat luni de dpa, că în prezent OMS are peste 20 de vaccinuri în faza de studii clinice şi că riscul este mic să eşueze chiar toate. 

Aşadar, un vaccin ar putea fi disponibil la începutul anului viitor, după care urmează producţia pe scară largă, deci există speranţa că ar putea fi distribuit la jumătatea lui 2021.