Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


COVID-19 | Ministrul Sănătății: Vom ajunge și la 1.000 de cazuri pe zi

În următoarele două săptămâni, vom ajunge și la 1.000 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, pe zi, a declarat luni seară ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Ministrul a mai spus că această creștere a numărului de cazuri a fost generată de vidul legislativ din ultima perioadă.

În următoarele două săptămâni, România va avea o creștere progresivă a cazurilor de infecție cu noul coronavirus. "Vom ajunge și la 1.000 de cazuri pe zi. Vom avea această creștere. Dintre aceste 1.000 de cazuri pe zi sunt cele care merg la Terapie intensivă într-un număr de 5%, o mortalitate de 5%, restul sunt cazuri asimptomatice, ușor asimptomatice, medii sau medii spre severe pe care va trebui să le gestionăm.

Avem un parcurs al acestor cazuri, avem o gestionare pe care am pus-o și în practică, avem o previziune pe tot ce înseamnă focarele actuale în evoluția lor, identificăm orice caz care apare în aceste focare, sau în focare în constituire, având pârghiile actuale, acele anchete epidemiologice care vor putea lua de la început măsurile de izolare și nu vom mai avea această creștere masivă pe care am avut-o în ultimele 2, 3 săptămâni de când avem acest vid legislativ.", a declarat la Digi24, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. 

După ce va intra în vigoare noua lege, situația va deveni mai bună pentru că se vor putea lua de la început măsurile de izolare și de internare, a adăugat acesta. 

Nlu Tătaru a spus că autoritățile vor putea decide punctual carantina într-o zonă cu un număr crescut de cazuri de COVID-19 și a vorbit despre județele în care numărul îmbolnăvirilor este mare.

"Noi urmărim creșterea numărului de cazuri care este mai accentuată în anumite zone. De exemplu, în Vaslui, la testarea a 100 de angajați care lucrau la un abator de păsări, 59 au fost pozitivi. Sunt focare care se întâlnesc la unități medicale. Noi avem în studiu foarte multe focare. În momentul în care vedem o creștere exagerată sau exponențială a numărului de cazuri într-o anumită zonă, noi avem și parametri. La 3 cazuri noi la mia de locuitori, se poate ajunge la carantinarea acelei zone, acelui cartier sau acelei localități", a declarat ministrul.