Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Sănătății: Vom avea nevoie de detaşări. Am făcut o evaluare a tot ce înseamnă medic de ATI

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marți că în perioada următoare va fi nevoie de detaşări de medici şi personal medical pentru a acoperi necesităţile constatate la nivelul unor spitale în privinţa activităţii de terapie intensivă. În context, ministrul a precizat că şi medicii de familie pot fi implicaţi în monitorizarea situaţiei pacienţilor aflaţi în izolare la domiciliu, dar şi în derularea unor anchete epidemiologice.

 

"Până vom alcătui acel corp de voluntari, avem la îndemână în acest moment detaşarea, la început voluntară, apoi detaşare după nevoi, chiar în aceste momente împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă facem şi am şi făcut zilele trecute evaluarea a tot ce înseamnă medic de terapie intensivă, rezident de terapie intensivă şi de boli infecţioase; în următoarea perioadă vom avea nevoie de detaşări. Noi mizăm pe acea detaşare voluntară, în care colegii noştri medici beneficiază şi de acel 50% spor plus 2% care sunt diurna şi sperăm ca acest lucru să se întâmple voluntar. Activitatea medicală este un act profesional şi eu sper ca toţi colegii mei să înţeleagă că este un moment dificil pe care trebuie să îl trecem împreună", a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, citat de Agerpres. Ministrul a precizat că, potrivit legii, detaşarea se poate face şi "involuntar".

Ministrul Nelu Tătaru a adăugat că şi medicii de familie pot fi implicaţi în monitorizarea situaţiei pacienţilor aflaţi în izolare la domiciliu, dar şi în derularea unor anchete epidemiologice.  Ministrul Sănătăţii a participat, marţi, alături de premierul Ludovic Orban, la o videoconferinţă cu reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică pe tema modului de gestionare a crizei sanitare, desfăşurată la Ministerul Sănătăţii, în urma intrării în vigoare a noii legi a carantinei şi izolării.