
Social
Lupta medicilor români cu teoriile conspirației (Reportaj AFP)
default.png

"Oamenii nu mai respectă regulile", a declarat medicul în vârstă de 62 de ani pentru AFP. „Acum trei săptămâni aveam un caz nou pe zi, acum avem aproximativ 40.”
Într-o țară în care medicii vorbesc rar, Musta este activ pe social media și în presa locală, unde vorbește constant despre activitatea sa la spitalul Victor Babeș.
„Trebuie să lupt pe două fronturi - cel profesional, unde tratez pacienții și cel informațional, unde încerc să explic oamenilor diverse lucruri”, spune medicul, care este și șeful secției de boli infecțioase din Timișoara.
Națiunea est-europeană a încercat să împiedice răspândirea COVID-19 printr-o izolare strictă, timp de două luni, dar cazurile au crescut de la ridicarea restricțiilor, la mijlocul lunii mai, înregistrând un maxim de 889 de noi cazuri sâmbătă (n.r. – marți recordul a ajuns la 994)
Acest lucru a condus la reimpunerea de către țările europene a restricțiilor de călătorie pentru persoanele care sosesc dintr-unul dintre cele mai sărace state membre ale UE.
România, cu o populație de aproape 20 de milioane, a raportat până în prezent peste 38.000 de infecții cu coronavirus și peste 2.000 de decese.
Externați la cerere
Creșterea cazurilor este pusă pe fondul înmulțirii teoriilor conspiraționiste care circulă atât în mediul online cât și pe străzi, într-o țară cunoscută pentru sistemul său de sănătate slab.
În București, câteva sute de “coronasceptici” - care poarte icoane, drapele naționale și pancarte inscripționate „Cred în DUMNEZEU, nu în COVID” - protestează frecvent împotriva a ceea ce ei numesc „dictatură sanitară”.
"Cifrele sunt umflate în beneficiul producătorilor de măști de protecție", spune un protestatar, Ionuț Moraru, în timp ce Marcela, o pensionară, se teme că va fi "internată forțat doar pentru că a strănutat într-un loc public".
„Trebuie să am dreptul să aleg dacă vreau să fiu internat sau nu”, spune Costin Tănăsescu, un antreprenor în vârstă de 49 de ani din industria construcțiilor.
La începutul lunii iulie, Curtea Constituțională a decis că spitalizarea obligatorie - impusă în timpul celor doua luni de stare de urgență - încălca „drepturile fundamentale” și era ilegală. De atunci, aproape o mie de pacienți cu COVID-19 s-au externat la cerere din spitale, potrivit cifrelor oficiale.
Unul dintre cei care nu doreau să fie spitalizați, Cristian Focsan, a declarat pe Facebook că a crezut că poate lupta împotriva virusului pe cont propriu și că nu dorește să ocupe un pat, care ar putea fi necesar unei persoane mai grav bolnavă.
Însă starea economistului în vârstă de 43 de ani s-a agravat, iar el a ajuns să fie ținut în viață cu un ventilator, în spital.
După negocieri dure între guvernul liberal și opoziția de stânga, Parlamentul a adoptat luna aceasta o nouă lege care permite spitalelor să țină oamenii care sunt pozitivi în urma testării, sub observație, timp de 48 de ore, chiar dacă nu au simptome.
Pentru spitalizări, după această perioadă, departamentul de sănătate publică trebuie să aprobe fiecare caz, conform noii legi, care intră în vigoare marți - prea târziu pentru unii dintre cei care luptă deja împotriva răspândirii virusului.
O nouă unitate mobilă ATI
Întrucât spitalul Victor Babeș din Timișoara este plin, o unitate de terapie intensivă mobilă cu 12 paturi a fost implementată în weekend, în curtea interioară a spitalului.
În interiorul clădirii, în fosta secție de pediatrie - unde desenele împodobesc fiecare perete - medicii tratează acum pacienții COVID-19 cu simptome ușoare.
O femeie întinsă pe un pat își jelește soțul care a murit recent după ce a fost infectat. "Vreau ca prietenii mei să mă vadă aici, în special cei care nu cred că virusul este real. Nu este normal ca un bărbat de 34 de ani fără probleme de sănătate să moară", a spus ea pentru AFP.
Un bărbat în vârstă de 50 de ani din Timișoara a refuzat recent tratamentul cu Remdesivir pentru că nu dorea să fie „subiectul unui experiment”, dar starea lui s-a deteriorat și a murit în unitatea ATI, potrivit doctorului Musta. ”Alții, testați pozitiv, s-au externat la cerere, au luat autobuzul și au plecat acasă....”
În alte părți ale țării, doi bărbați care au fost testați pozitiv și care au refuzat spitalizarea, au murit recent acasă, în timp ce la Dâmbovița, în sud, șase pacienți, spunând că vor fi îngrijiți acasă, au infectat 20 de membri ai familiilor lor, potrivit autorităților sanitare locale.
Musta spune că încearcă să combată teoriile conform cărora virusul nu este periculos „ca mod de prevenție”. "Acest război nu va fi câștigat în spitale, ci în comunități", spune el.
Reportaj AFP preluat de rfi.fr
Traducere de Anda Costiuc