Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spital Covid pe cel mai vechi stadion al Timișoarei. A fost deschis după trei luni și nu are încă destul personal

spital_pe_stadion12.jpg

Spital Covid pe cel mai vechi stadion al Timișoarei
Spital Covid pe cel mai vechi stadion al Timișoarei
Sursa imaginii: 
RFI/Otilia Ghițescu

Corturi militare, ambulanțe și oameni în combinezoane. Este imaginea finalului de iulie 2020 pe locul unde, în 1913, a fost inaugurată prima mare arenă a Timișoarei. Acum, pe Stadionul CFR a devenit funcțional al treilea spital modular din România. Au fost internați primii 10 pacienți cu Covid-19.

În zona din spatele Gării Mari a fost inaugurată, în 1913, prima mare arenă a Timișoarei. Ea a fost distrusă în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. A fost reconstruită și, în octombrie 1949, a fost redeschisă cu un meci amical între CFR Timișoara și o echipă din Budapesta. De atunci, pe vechiul stadion al „feroviarilor” nu s-a mai făcut mare lucru și nici fotbal de cel mai înalt nivel nu s-a mai jucat.

În aprilie 2020 însă, în plină pandemie de coronvirus, 130 de militari au ridicat aici, în numai trei zile, un spital de campanie. S-a intrat cu TAB-urile, s-au făcut racorduri la utilități, au fost montate corturi, au fost asfaltate alei și... s-a așteptat timp de trei luni. Acum, sistemul medical modular de izolare și tratament a fost deschis oficial. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Militar de Urgență Timișoara, lt. medic Andra Podgoreanu.

În acest moment, avem internați zece pacienți cu forme ușoare, a căror stare este stabilă. Medicii lucrează în ture, o tură înseamnă un medic de boli infecțioase sau medicină internă, un medic de ATI și un medic de laborator. În acest moment putem asigura asistență medicală pentru un maxim de 50 de pacienți, iar capacitatea secției ATI este de patru paturi. Avem în dotare un laborator Real Time PCR cu o capacitate de 40 de teste Covid-19 pe zi.

Pe lângă cei trei medici, în fiecare tură lucrează și patru sau cinci asistente. Cei zece pacienți internați în prezent au vârste cuprinse între 20 și 60 de ani. Deschiderea spitalului a fost necesară, în condițiile în care, în ultima săptămână, în Timiș au fost înregistrate în jur de 250 de noi cazuri de coronavirus, iar spitalele sunt pline. Prefectul de Timiș, Liliana Oneț.

În momentul de față, capacitatea spitalelor destinate tratării pacienților Covid-19 este aproape de maxim. De aceea a fost nevoie să operaționalizăm acest spital suport. Spitalul „Victor Babeș”, în perioada stării de urgență, a funcționat cu 220 de paturi. În momentul de față, din informațiile pe care le am de la DSP, acolo sunt internați în jur de 65 de pacienți. Dacă va fi nevoie vom mări capacitatea de tratament și la Babeș, dar asta ar însemna că trebuie să ne reîntoarcem la Planul Alb, să eliberăm acel spital, adică pacienții cu alte afecțiuni să fie mutați în alte spitale.

Deocamdată e liniște în spitalul mobil. De la un cort la altul se deplasează, foarte rapid, oameni îmbrăcați din cap până în picioare în combinezoane de protecție, de care nu e voie să te apropii prea mult. Într-unul din corturile încă goale se pot vedea două paturi nou-nouțe, monitoare și suporturi de perfuzie. Într-altul, destinat triajului, e o cameră de așteptare cu opt scaune. Spitalul e funcțional, dar nu la capacitate maximă, fiindcă nu este destul personal medical. Din acest motiv, nici zona de izolare nu poate găzdui, în prezent, decât 10 persoane. Medicul militar Andra Podgoreanu.

Suntem cu deficit de personal în acest moment, iar capacitatea de izolare este de zece pacienți. Avem 30 de locuri, având în vedere că pentru izolare este necesar ca pacientul să fie singur într-un cort.

În primăvară, când a fost instalat spitalul, un comunicat al Ministerului Apărării preciza că acesta va rămâne deschis până la toamnă. Acum, principala problemă este găsirea de personal. Pentru că bolnavi sunt destui: astăzi, în Timiș au fost confirmate încă 29 de cazuri noi. 19 dintre ele provin de la cel mai mare combinat de procesare a cărnii de porc, unde numărul total de infectați a ajuns deja la 136. Unitatea este închisă de la finele săptămânii trecute.

 

 

 
Spital Covid pe cel mai vechi stadion al Timișoarei. A fost deschis după trei luni și nu are încă destul personal