Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Twitter suspendă mii de conturi care promovau teorii ale conspirației. Facebook se mai gândește...

twitter.png

Suporteri ai mișcării QAnon la Muntele Rushmore, Dakota de Sud, 1 iulie 2020
Image source: 
AFP via France24

Rețeaua socială Twitter a șters marți mai mult de 7 000 conturi care aveau legătură cu „QAnon”, o mișcare pro-Trump care răspândește teorii ale conspirației.

Twitter a început să pună din ce în ce mai mult accentul pe lupta împotriva dezinformării. Rețeaua socială a șters mai mult de 7 000 conturi referitoare la mișcarea „QAnon” și a limitat distribuirea de conținuturi legate de această teorie a complotului american, răspândită de către fanii lui Donald Trump.

„În această săptămână, luăm măsuri suplimentare în ceea ce privește activitatea QAnon”, a anunțat rețeaua pe contul său dedicat securității, invocând regulamentul cu privire la „comportamente care ar putea avea un impact negativ în viața reală”.

Qanon este o mișcare pro-Trump care răspândește teorii ale conspirației în mediul online. Conform adepților săi, SUA sunt conduse de decenii de către o organizație criminală care i-a avut ca membri pe Clinton, Obama, Rothschild, investitorul George Soros, celebrități de la Hollywood și alți membri ai elitei mondiale.

 

Un efort coordonat pentru a face rău

Twitter a început să considere această mișcare un „efort coordonat pentru a face rău”. Conform unui purtător de cuvânt, platforma a decis să acționeze acum deoarece adepții săi încep să provoace ”din ce în ce mai mult rău”.

Conturile cele mai problematice au fost recent „suspendate permanent”, înștiințează Twitter. Este vorba în special de acele conturi considerate responsabile pentru hărțuire coordonată și care țintesc câte o victimă, un fenomen „amplificat în ultimele săptămâni”.

Rețeaua mondială va limita propagarea teoriilor conspirative asigurându-se ca algoritmii săi să nu recomande conturi sau conținuturi referitoare la aceste subiecte. Aproximativ 150 000 conturi vor fi afectate de aceste măsuri.

Facebookul boicotat

Această decizie intervine în timp ce Facebook este sub incidența unui boicot publicitar fără precedent din parte unor mari companii internaționale, rețeaua californiană fiind astfel obligată să regleze mai bine mesajele cu conținuri ce promovează ura și dezinformarea. Printre aceste conturi problematice, așa numita Liga anti-defăimare (ADL) a prezentat la sfârșitul lunii iunie videouri ale mișcării QAnon care încurajează ura și retorica antisemită.

Adepții mișcării se afișează uneori în cadrul unor întâlniri ale lui Donald Trump. Aceștia afirmă că „Q” sau „QAnon” este un agent de informare din cercul apropiat președintelui care oferă frânturi de informații în ceea ce privește complotul mondial pe forumului „Internetului conspiraționist”. Aceștia cred că Donald Trump va pune capăt complotului și va da puterea înapoi oamenilor.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu după France24