Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sclavia din UE, în secolul XX. Spania, Germania și Franța, criticate într-un reportaj cutremurător

O anchetă șocantă a Euronews dezvăluie condițiile precare în care lucrează mii de muncitori în țări dezvoltate ale UE. Într-un amplu reportaj, postul de știri a publicat poveștile șocante ale mai multor lucrători care muncesc în condiții de sclavie. Aruncăm o privire asupra modului în care sunt tratați sezonierii în Spania.

Postul Euronews a intervievat zeci de lucrători agricoli de pe continentul european. Acești muncitori se plâng de ore neplătite, de presiuni psihologice enorme, de faptul că au foarte puțină apă sau material de protecție la dispoziţie. Unii au mărturisit că au leşinat, sau au vomitat din cauza epuizării. Ei au dezvăluit condițiile teribile în care locuiesc și au vorbit despre cazuri de abuzuri verbale, fizice și chiar sexuale, notează Hotnews care citează agenția Rador.

Ascultă:

Una din cele mai grave situații se petrece de mulți ani în Spania, sub ochii nepăsători ai autorităților. Spania este principalul producător european de fructe și legume. În sudul provinciei Huelva, căpșunile sunt numite „aurul roșu”. O afacere care produce venituri de jumătate de miliard de euro pe an.


Image source: 
Euronews

Dar nu toată lumea profită de asta. Mulți muncitori din regiune sunt migranți neregulați, care trăiesc în „chabolas”, barăci construite din lemn, placaj și plastic provenit din sere. Nu au acces la electricitate, canalizare sau apă potabilă.


Image source: 
Euronews

„Ne merge foarte rău aici. Nu avem nici macar apă pentru băut sau ca să ne spălăm. Ne cumpărm noi apă sau o colectăm. De ce nu ne plângem? Pentru că ne este frică”. Este povestea unui sudamerican spusă reporterului Euronews.


Image source: 
Euronews

„O țară dezvoltată precum Spania, o țară europeană... Nu pot înțelege cum pot permite să continue această situație”, comentează Seydou Diop, care în trecut a făcut parte din armata culegătorilor de căpșuni și a locuit într-una dintre barăcile prezentate în reportaj.

Acum coordonează un colectiv de muncitori care-i reprezintă pe migranții fără documente, adică, aşa cum spune el, pe majoritatea muncitorilor agricoli din regiune: „Se știe foarte bine că nu lucrăm în condiții normale. Se știe că nu avem acte. Nu-mi spuneți că autoritățile și oamenii de afaceri nu cunosc situația. Cu toții își țin gura pentru că le convine”.


Image source: 
Euronews

În tot acest calvar, femeile sunt cele mai vulnerabile. Multe mărturisesc că au fost constant hățuite sau agresate de patroni.

„Șeful mă hărțuia tot timpul. Trăiam în teroare. Mă urmărea tot timpul, încerca să mă sărute. Venea după mine când munceam singură în seră. Lucram ca sclavii. Nu ne considerau ființe umane”.

”În Helva Poliția este nefolositoare, nu face nimic”, spune o altă marocancă.


Image source: 
Euronews

José Antonio Brazo, un reprezentant al sindicatului Sat din Huelva, spune că cei care nu sunt suficient de productivi sunt pedepsiți: " Lucrătorii știu că aici sunt exploatați la maximum. Văd că salariile li se micșorează. Dar este multă presiune psihologică asupra lor. Nu contează decât să colectezi căpșuni cât mai mult și cât mai repede. Iar asta îi afectează foarte mult psihic. În plus, sunt pedepse. E de-a dreptul medieval. Dacă nu colectezi kilogramele pe care trebuie să le colectezi, vei sta acasă una, două sau trei zile fără plată. Așa că în acele zile nu poți aduce niciun ban acasă".

La rândul său, profesorul Olivier de Schutter, raportor special al ONU pe probleme de sărăcie și drepturile omului spune că acești lucrători sunt prinși într-un cerc vicios în care ei sunt victimele.

„Oamenii continuă să muncească în aceste condiții. Nu au de ales. Trebuie să muncească sau își pierd salariul. Aceștia sunt oamenii cei mai vulnerabili”.

Ancheta Euronews relevă și povești la fel de triste ale unor lucrători din Franța și Germania.

Reportajul amintește că, pe 19 iunie, Parlamentul European a recunoscut existența acestor probleme prin aprobarea unei rezoluții care solicită „acțiuni urgente pentru a proteja sănătatea, siguranța și condițiile de muncă ale lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri”.

Ulterior, pe 16 iulie, Comisia Europeană a prezentat noile orientări pentru protecția sănătății și a drepturilor sociale ale acestui tip de angajați vulnerabili.