Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Despre solidaritate și Covid: Mulți dintre cei vindecați refuză să doneze plasmă cu anticorpi

covid_19.jpg

România înregistrează un record al infectărilor cu coronavirus
România înregistrează un record al infectărilor cu coronavirus
Sursa imaginii: 
pixabay.com

„Tratamentul cu plasmă de la pacienții care au avut Covid 19 are rezultate foarte bune”. Afirmația îi aparține medicului Corina Maniu, șefa secție Boli Infecțioase a Spitalului Județean Alba Iulia. Ea spune că acest remediu este eficient în multe cazuri; problema este, însă, că foarte puține persoane vindecate sunt de acord să doneze plasmă pentru salvarea celor care se luptă cu boala. Această metodă de tratare este eficientă pentru că plasma pacienților vindecați conține anticorpi, mai explică medicul. Corina Maniu vorbește și despre situația de la Alba Iulia, unde numărul de cazuri a crescut simțitor în ultimele săptămâni.

Corina Maniu: Și la noi a crescut numărul cazurilor în fiecare zi în ultima perioadă. Ca urmare, începând de săptămâna trecută, secția de boli infecțioase de la Sptalul județean din Alba Iulia este într-un proces de renovare a infrastructurii, în sensul că dotăm fiecare pat cu stație de oxigen centralizat. În plus, vom crea un compartiment ATI cu patru paturi, compartiment dotat cu absolut tot ce este necesar într-o secție de ATI, de la ventilatoare până la mecanismele de intubație necesare, monitorizare performantă. Vom avea o linie de gardă ATI.

Reporter: Bănuiesc că ați luat această decizie în contextul creșterii numărului de cazuri și a creșterii numărului de cazuri grave...

C.M: Exact, pentru că a fost o nevoie la nivel de județ să creăm această posobilitate de a trata pacienții care au forme mai grave.

Rep: Ministrul sănătății Nelu Tătaru spunea că România a ajuns „ciuma Europei” din cauză că românii nu au respectat regulile sau au instigat la nerespectarea lor. Cum vede un medic care tratează zilnic bolnavi de coronavirus toată această pandemie de fake news, toate informațiile conform cărora virusul nu există, iar peste asta sunt și mulți care nu respectă regulile, nu poartă mască în spații închise? Cum vedeți dumneavoastră tot acest tablou?

C.M: În primul rând, nu sunt convinsă de exprimarea aceea că suntem ciuma Europei. Nu am o imagine de ansamblu a ceea ce se întâmplă și cum se comportă cetățenii din alte țări. Nu îmi vine să cred că noi suntem mai răi ca alții. Dar, într-adevăr, este o atitudine în populație, un curent de opinie foarte dezavantajos pentru stoparea epidemiei. Exact cum ați menționat, sunt persoane care nu înțeleg că este vorba de un virus, că este un război între două specii, între specia umană și virus. Este care pe care. Asta se întâmplă de milioane de ani. Acum am pățit-o. Nu discutăm originea spațială, geografică sau de altă natură a virursului. Fără îndoială el există. Testele sunt valide. Fără îndoială confirmă prezența acestui virus. Sunt foarte specifice. Nu aștept ca oamenii să cunoască virusologie sau biologie moleculară, dar să creadă pentru că sunt ultra specialiști în așa ceva. Virusul există. Avem destule mărturii ale celor internați și care atât de frumos au spus să vină să vadă privirea celui bolnav și internat, frica ce există, faptul că avem o boală nouă pe care nu o stăpânim, nu mințim. Evoluția este ciudată. Nu se încadrează în niște tipare cunoscute. Am văzut și vă depun mărturie. Poți să fii asimptomatic și în șase, șapte zile să se agraveze brusc. Și nu este neapărat dependent de comorbidități, de vârstă înaintată, de boli grave. Există persoane tinere, imunocompetente, care prin anumite mecanisme pe care nu le discutăm pentru că nici nu este cazul, fac o formă de hiperreactivitate, de reactivitate exagerată și se ajunge la acea formă gravă și poate chiar și deces.

„Foarte puțini dintre cei vindecați au acceptat să doneze plasmă”

Rep: S-a vorbit în ultimul timp, după ce o vedetă de televiziune a adus în prim plan acest lucru, despre tratamentul cu plasmă. Știm ceva despre acest tratatment? Cum funcționează? Cât de accesibil și de folosit e? Ce rezultate a avut până acum?

C.M: Este un tratament foarte bun. Înseamnă că acea plasmă conține anticorpi contra virusului și tu vii cu soldații corespunzători contra virusului. Plasma se recoltează de la persoanele care s-au vindecat și care au anticorpii. Acest tratament este benefic de a fi administrat în cazuri selecționate. Problema este că foarte puțini dintre cei vindecați au acceptat să doneze plasmă. Cred că tot din necunoaștere.

Rep: Bănuiesc că și din frică...

C.M: Nu știu ce frică poate fi după ce te-ai vindecat și ai anticorpi. Nu se știe sigur cât stau anticorpii în corpul tău, cât ai imunitate. Este foarte relativă și asta.

Rep: Doamna doctor, este accesibil acest tratment cu plasmă dacă am avea suficienți donatori sau este o procedură mai costisitoare? Cum stau lucrurile?

C.M: Nu este atât de costisitoare. Sigur că este și un cost adecvat. Dar așa cum se fac transfuziile, așa să își închipuie oamenii. Nu este câtuși de puțin inaccesibil sau să spui că doar în anumite centre s-ar putea face.

Rep: Problema este să ai acești donatori? Asta înțeleg că este principala problemă.

C.M: Da, asta este problema.

Rep: Iar rezultatele spuneți că sunt dintre cele mai bune când vorbim despre un tratatment pentru această boală?

C.M: Da, până acum asta dovedesc studiile.

Povestea medicului Corina Maniu

Corina Maniu are 57 de ani și, în ultimele două decenii, a fost în slujba sănătății. Este în prezent șefă a Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia și, chiar dacă în trecut și-a pierdut un plămân în urma unei intervenții chirurgicale complexe, a ales să rămână în linia întâi de tratare a pacienților cu coronavirus timp de mai multe săptămâni la izbucnirea epidemiei.


Sursa imaginii: 
Facebook

Ulterior, a decis să rămână acasă, pericolul contractării virusului fiind extrem de mare având în vedere condiția ei medicală. Își continuă totuși slujba și conduce zilnic secția de Boli Infecţioase de acasă, prin intermediul telefonului și al videoconferințelor.

 
Corina Maniu, șefa secție Boli Infecțioase a Spitalului Județean Alba Iulia, despre coronavirus și tratamentul cu plasmă