Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dr. Adrian Marinescu: Creșterea cazurilor înseamnă presiune pe spitalele dedicate COVID-19

adrian_marinescu_whatsapp.jpg

Dr.Adrian Marinescu
Dr.Adrian Marinescu
Sursa imaginii: 
Facebook/Dr.Adrian Marinescu

În ultimele 24 de ore au fost confirmate 1.119 de noi îmbolnăviri cu noul coronavirus. Este a treia zi cu peste 1.000 de noi cazuri de coronavirus în România. La Terapie Intensivă se află acum 301 pacienți. Până astăzi, 24 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 42.394 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus . În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.119 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Cele mai multe cazuri noi s-au înregistrat în București- 105, Argeș -101 și Dâmbovița-70. "Continuăm această curbă ascendentă, după niște săptămâni destul de grele, și problema se pune că aceste persoane nou diagnosticate trebuie evaluate în spital în primele 2 zile, ceea ce înseamnă presiune mare la nivelul spitalelelor dedicate covid 19", spune la RFI Adrian Marinescu,medic primar Boli Infecțioase la Institutul Matei Balș din București.

Dr. Adrian Marinescu: Continuăm această curbă ascendentă după niște săptămâni destul de grele. Problema se pune că aceste persoane nou diagnosticate trebuie să fie evaluate în spital, chiar dacă au forme ușoare sau asimptomatice. Așa cum știți, ei se evaluează în primele două zile. De aici se selectează formele medii și severe. Asta înseamnă presiune mare la nivelul spitalelelor dedicate Covid 19.

Reporter: Ați adus în discuție presiunea pe spitale. Cu ce ajută medicii noua lege a carantinării și izolării care a intrat marți în vigoare?

Dr. Adrian Marinescu: În primul rând, ne ajută pe noi toți. Când cineva este infectat, mai ales că vorbim despre o boală care se transmite extrem de ușor, este foarte important să am siguranța că acea persoană e izolată. În al doilea rând este important ca fiecare pacient să fie evaluat. Se știe că, din păcate, evoluția poate să fie imprevizibilă, să fie și proastă. Sunt pacienți care sunt asimptomatici în momentul inițial, dar au niște factori de risc, niște probleme preexistente și ar putea să evolueze prost după câteva zile. Este foarte important ca fiecare pacient să fie evaluat pentru a se alege cea mai bună variantă.

Rep: Dar ce faceți cu un suspect Covid 19 până la sosirea rezultatului testului dacă acesta refuză să se interneze? În lege scrie să consemnați refuzul și să anunțati DSP, care în două ore cel mult are trebui să decidă dacă se confirmă sau nu măsura izolării recomandată de medic. Dar ce se întâmplă cu suspectul în aceste două ore? Nu aveți pârghii să îl puteți reține în spital, nu?

Dr. Adrian Marinescu: Până la urmă și până în momentul de față suspectul pleca cu o indicație mai mult decât clară și fermă de a se izola acasă. Izolarea, oricum, este necesară este necesară indiferent de situație. Acum vorbim de o suspiciune înaltă. Așa, oricine poate să fie suspect la un moment dat. El clar ar trebui să aibă obligativitatea de a sta izolat, chiar dacă testul nu e gata în două ore. De fapt, trebuie răspunsul de la DSP și testul. Vine ideea de la DSP că trebuie izolat, dar răspunsul testului vine după o zi sau două. El este obligat să se izoleze în timpul ăsta și lucrul ăsta trebuie făcut. Sigur că trebuie explicat. Trebuie plecat de la pârghiile legale. În această perioadă el trebuie să stea să aștepte rezultatul.

Rep: De la o zi la alta, observăm o creștere a pacienților internați pe secțiile de terapie intensivă. Care este situația la spitalul unde lucrați dumneavoastră, la Institutul Matei Balș? Mai sunt locuri în prezent?

Dr. Adrian Marinescu: Legat de ce spuneți dumneavoastră, nu e o creștere explozivă, dar în fiecare zi e o creștere cu un anumit procent. Am plecat de la situația în care aveam sub 200 de cazuri și ușor, ușor am ajuns la 300. La noi, oricum, e un număr mic de paturi de terapie intensivă și sunt în general ocupate cam tot timpul pentru că vin cazuri de peste tot din țară. Și în plus, trebuie să vă gândiți că în terapie intensivă pacienții au internări de lungă durată. Nu e același lucru să gestionezi situația într-o secție normală, cu externări care se fac mult mai repede, cu situația terapiei intensive. Cu siguranță, e complicat și lucrăm la capacitate maximă.

Rep: Acest deficit de paturi, de locuri în ATI, îi va pune la un moment dat pe medicii români în fața unor alegeri dificile așa cum au fost cele ale colegilor din Italia, de exemplu? Mă refer la alegerea pacienților care primesc acces la paturi, la aparate de ventilație atunci când nu vor mai fi suficiente pentru toate cazurile.

Dr. Adrian Marinescu: Neștiind cum va fi evoluția de acum încolo nimeni nu poate să garanteze. Nu-i așa că e un moment care urmează să vină? Cu siguranță că există mai multe locuri în terapie intensivă. Se vor găsi soluții, se vor accesa și spitale non Covid. Dar, într-adevăr, dacă evoluția va fi de lungă durată cu o creștere importantă a noilor infectări, cu un număr important de cazuri severe, cu siguranță că orice țară din lumea asta la un moment dat e depășită. Așa se va întâmpla și în România. Noi trebuie să ne gândim în perspectivă. Nu e o situație care se întâmplă acum. În momentul ăsta nu e o situație dramatică, dar e important ce va fi peste un timp.

Rep: Avem decese la persoane de 30 – 39 de ani, 40 – 49, 50 – 59. Nu sunt numai la persoane în vârstă. Ce înseamnă acest lucru?

Dr. Adrian Marinescu: Am constatat asta de luni bune. Asta înseamnă că nu contează numai vârsta, ci contează afecțiunile preexistente. De asemenea, sunt persoane tinere sau persoane de vârstă medie, care aparent sunt sănătoase, dar, de fapt, au afecțiuni preexistente. De exemplu, sunt persoane supraponderale. Se întâmplă și în România și în America și în multe locuri. Sunt persoane supraponderale care nu se știu cu anumite diagnostice, dar care cu siguranță au probleme cardiovasculare, diabet, despre care nu știu. Aceste persoane au un risc mare a face forme severe și asta s-a întâmplat în practictă.

Rep: De asemenea, am avut un deces la o persoană care nu avea comorbidități.

Dr. Adrian Marinescu: Nu avea comorbidități știute. E de văzut dacă într-adevăr este așa. Totuși, întotdeauna vor fi și excepții. Întotdeauna vor fi astfel de situații. Gândiți-vă că în America s-a întâmplat să fie copil de un an care a decedat. Au fost și adolescenți. Chiar dacă sunt cazuri rare se poate întâmpla și în acest fel.

Rep: Cam cât costă tratamentul unui pacient Covid 19?

Dr. Adrian Marinescu: Nu am detalii în momentul ăsta. Oricum este o variabilă. Când vorbim despre tratament, nu e numai tratamentul antiviral în sine, fie că vorbim despre hidroxiclorochina sau de remdesivir. E vorba despre tot ce trebuie făcut începând de la zi de spitalizare continuând cu lucrurile pe care trebuie să le faci, mai ales dacă e pacinetul grav, pentru a echilibra funcțiile vitale. În funcție de cât de gravă este forma terapiile sunt în număr mare și ajung la costuri extrem de importante. Asta se întâmplă în general la pacientul sever, nu numai la Covid 19. Dar și în situația asta, mai ales dacă e o perioadă lungă de internare, costurile sunt foarte mari.

Rep: Ce recomandări aveți pentru cei cărora le-ar trece prin cap să refuze tratamentul pentru Covid 19? Sunt deja cazuri ale unor persoane care au refuzat deja tratamentul și au ajuns în stare gravă sau au decedat.

Dr. Adrian Marinescu: Trebuie să gândim lucrurile plecând de la realitatea că această pandemie înseamnă o infecție care se transmite extrem de ușor. Nimeni dintre noi nu știe dacă va avea sau nu probleme. Până la urmă, terapiile, variantele pe care le alege medicul sunt făcute întotdeauna astfel încât să se gândească la sănătatea noastră. Dacă plecăm de la aceste aspecte, cred că vom gândi cu calm, cu răbdare și cred că vom accepta variantele propuse în mod logic.