Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


La 5 luni de la "pacientul zero românii sunt tot mai reticenți la măsurile de prevenție

Romania intra in a cincea luna de luptă cu pandemia de coronavirus, iar scenariile în fața cărora se regăsește sunt mai degrabă sumbre.

După o lungă perioadă de stat în casă, de blocaj economic și social, cifra îmbolnăvirilor crește zilnic alarmant de mult, iar predicțiile specialiștilor nu sunt încurajatoare.

Ultimele zile au adus raportări îngrijorătoare de la autorități. Vorbim deja despre cel puțin 1.000 de persoane diagnosticate cu această boală în fiecare zi, iar numărul persoanelor diagnosticate cu coronavirus până acum a trecut de 43.000.

Aproape jumătate din dosarele penale deschise în timpul epidemiei pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi falsul în declararaţii au fost clasate de procurori. Într-un răspuns pentru MEDIAFAX, Parchetul General anunța că au fost deschise 617 dosare şi 270 au fost clasate. Printre motivele clasării se numără şi acela că persoanele din dosar nu i-ar fi infectat pe cei cu care au intrat în contact, aşa cum prevede legea.

Astfel că România intră în următoarea fază în lupta cu boala, alimentată puternic de lipsa de cooperare din partea cetățenilor. „E o conspirație”, „Nu mai vrem dictatură”, strigă cei care nu cred în virus, timp în care Secțiile de Terapie Intensivă se umplu până la refuz.

Previziunile cele mai subre anunță peste un milion de români infectați și 2.000 de oameni conectați la aparate pentru a putea respira normal. Mai mult, deja pe teritoriul României au fost deja carantinate două localități: Gornet (Prahova) și Cartojani (Giurgiu).

Zeci de mii de concedieri în pandemie

Impactul asupra economiei a fost unul major. Perioada de restricții, închiderile de activități, magazine, în alimentația publică sau în comerț, au dus la pierderi de locuri de muncă, șomaj tehnic, scăderi ale producției industriale, scăderi ale exporturilor, estimările evoluției PIB în acest an îndicând, în toate variantele, un minus. Guvernul României mizează pe o scădere economică de 1,9% în acest an, una dintre cele mai optimiste prognoze. Comisia Europeană vede o contracţie a PIB de 6% în 2020, în timp ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) prognozează o scădere reală a PIB de 5%.

Proteste în București față de carantină şi izolare

Dincolo de criza economică, în România începe să se simtă și tulburări sociale. Măsurile restrictive au scos sute de oameni în stradă care au reclamat îngrădirea drepturilor, prin Legea carantinei și a izolării. Oamenii nemulțumiți au protestat în lunile mai, iunie și iulie, în special la sfârșit de săptămână în Piața Victoriei din București, fără să respecte distanțarea socială sau să poarte măști de protecție.

Jandarmeria a aplicat zeci de amenzi în timpul protestelor pentru nerespectarea măsurilor de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, i-a avertizat la un moment dat pe protestatari că, probabil, se vor infecta unii de la alţii aşa că „îi aşteaptă la spital”.