Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus | Peste 23.000 de cazuri și 740 de decese, în R.Moldova. Starea de urgență în sănătate publică, prelungită

poza_medici_pacient.jpg

Peste 3000 de cadre medicale din R.Moldova, infectate cu coronavirus
Sursa imaginii: 
Facebook/Ministerul Sănătății al R.Moldova

În R.Moldova au fost confirmate, până în prezent, peste 23 de mii de cazuri de coronavirus. 740 de persoane au decedat din cauza infecției. Totodată, peste 3000 de cadre medicale s-au îmbolnăvit de coronavirus. Între timp, autoritățile de la Chișinău au decis să prelungească starea de urgență în sănătate publică, până pe 31 august. Rata de contagiozitate este în creștere. Totuși, numărul celor decedați a scăzut cu 30 la sută, în ultima săptămână, susțin reprezentanții Ministerului Sănătății. Unele restricții au dispărut, altele rămân în vigoare. Grădinițele și taberele de odihnă sunt în continuare închise, părinții fiind nevoiți să se descurce cum pot. Iar artiștii moldoveni, supărați că nu sunt lăsați să meargă la spectacole și ceremonii, au ieșit la protest.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în total, în Republica Moldova au fost confirmate 23.034 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1.494 în Transnistria. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului Covid-19 din Chișinău, au fost internate 68 persoane cu suspecție la coronavirus. 425 de persoane sunt în stare gravă (dintre care 29 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1.074 - stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare. 

Până astăzi, 16.154 persoane s-au vindecat de coronavirus.

După ce trei săptămâni, numărul celor infectați a stagnat, în jur de 1.600 de cazuri de îmbolnăvire, timp de șapte zile, iată că, în perioada 20-26 iulie, numărul îmbolnăvirilor cu Covid-19 a ajuns la 2.054.

Autoritățile precizează că, o dată cu prelungirea stării de urgență în sănătate publică, rămân în vigoare mai multe restricții. Spre exemplu, este interzisă desfășurarea activităților în incinta teatrelor, cinematografelor și sălilor de concerte. De asemenea, organizarea ceremoniilor, precum nunți sau cumetrii, în continuare nu este permisă în localurile publice și private. Acest lucru i-a nemulțumit pe artișții moldovenii care au și ieșit la un protest.

În același timp, se permite desfășurarea evenimentelor cu participarea a cel mult 50 de persoane cu respectarea strictă a măsurilor sanitare. Totodată se permite desfășurarea activităților turistice și recreere în aer liber, cum ar fi: ciclism, alergat, canotaj sau pescuit cu participarea grupurilor de cel mult 10 persoane.

Din 1 august vor putea fi organizate evenimente culturale, în aer liber. Aici, vor putea participa maxim 50 de spectatori. Tot atunci vor fi reluate antrenamentele și competițiile sportive în spații închise, organizate de către federațiile sportive naționale, fără spectatori. Aflarea în locuri publice precum păduri, parcuri, alei sau plaje se va permite pentru grupuri nu mai mari de 3 persoane.

Să mai spunem că, persoanelor în vârstă de peste 63 de ani le este interzisă și în continuare aflarea în locurile publice fără necesitate stringentă. Totodată, este interzis accesul la terenurile de joacă pentru copii, terenuri sportive, parcuri de distracții sau zone de agrement. Rămâne suspendată și activitatea cluburilor de noapte sau disco-baruri . 

Grădinițele, școlile, gimnaziile și universitățile sunt deschise pentru admiterea elevilor sau studenților, însă procesul educațional rămâne suspendat.

Autoritățile îndeamnă cetățenii să respecte și în continuare distanța socială, să poarte mască de protecție în spații închise. Restricțiile impuse deseori sunt sfidate chiar de șeful statului, premier sau reprezentanți ai Ministerului Sănătății.