Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


India: Femeile nu mai fac față treburilor casnice. Mai puțin de 3% din gospodării au mașini de spălat!

Zeci de mii de indieni au semnat o petiție prin care solicită prim-ministrului Narendra Modi să-i convingă pe bărbații indieni să-și facă partea lor din treburile casnice, deoarece femeile casnice sunt suprasolicitate, mai ales acum, în timpul izolării datorate epidemiei.

Până în prezent, aproximativ 70.000 de persoane au semnat petiția online inițiată de  Subarna Ghosh, o activistă în domeniul drepturilor femeilor din Mumbai.

„Dacă domnul Modi ne poate inspira să aprindem lămpi și să aplaudăm în semn de solidaritate, ne poate inspira și să corectăm o normă nedreaptă care discriminează femeile din fiecare casă”, se susține în petiția publicată de change.org.

Activista Ghosh, mamă a doi copii, care conduce o organizație caritabilă, a scris petiția către Modi mărturisind că a fost dată peste cap de munca istovitoare din timpul izolării.

Ghosh s-a gândit la petiție în timpul unei discuții cu colegii despre inegalitatea de gen.

„Acesta a fost considerat un subiect foarte frivol și presupun că încă este, mai ales într-o perioadă precum pandemia, dar multe femei răspund, spunând„ hei, nu este frivol, acest lucru este important pentru noi”, a declarat Ghosh pentru RFI.

„Deci, s-a făcut un prim pas, dar când vorbim de schimbări mari, acestea nu vin peste noapte”, a spus Ghosh, care mărturisește că a fost ironizată în mediul online pentru inițiativă.

Îngrijirea locuințelor pe perioada izolării a devenit și mai dificilă, întrucât a ținut departe ajutoarele care spală, curăță și gătesc pentru familiile care își pot permite să plătească pentru a scăpa de corvoadă.

Din cele 249 de milioane de gospodării din India, doar 6,5 milioane dețin mașini de spălat, conform estimărilor industriei de profil.

Mașinile de spălat vase, aspiratoarele, cuptoarele cu microunde sau frigiderele sunt considerate în mare parte un lux.

 

Bogații din India

Petiția a atras însă și atenția celor bogați. "Poate părea frivol pentru persoanele care nu au fost istovite de treburile casnice și care nu s-au confruntat cu abuzul online, dar pentru cei care au semnat  petiția, totul se rezumă la speranță și schimbare", a declarat actrița Bollywood, Richa Chadha, pentru RFI.

Mai multe vedete de cinema au postat fotografii pe social media în care găteau sau spălau vasele chiar înainte ca petiția să fie publicată.

Ministrul șef al statului Kerala, care are cea mai mare rată de alfabetizare din India, a cerut și el bărbaților să ajute la treburile casnice.

 

„Bărbații indieni consideră că treburile gospodărești sunt sub demnitatea lor”

Activiștii credeau că un imbold venit de la Modi este puțin probabil să schimbe atitudinea sceptică a bărbaților, chiar dacă ar încerca.

În 2018, femeile indiene din mediul urban au petrecut zilnic 312 minute făcând treburi casnice neplătite, în timp ce bărbații din oraș au făcut 29 de minute, potrivit unui studiu al Organizației Internaționale a Muncii.

„Bărbații indieni consideră că treburile gospodărești sunt sub demnitatea lor, astfel încât povara cade pe umerii femeilor”, a spus Sarita Kukreja, de la Women Welfare Foundation.

Ea a spus că izolarea a dat bătăi de cap femeilor care lucrau de acasă. Acestea au trebuit să spele rufele, să facă mâncare și curățenie cu mâinile goale.

Anand Lal Banerjee, fost șef al poliției din Uttar Pradesh, unul din cele mai anarhiste state din India, a declarat că speră ca petiția să funcționeze.

„Această mișcare pentru a face mai mulți bărbați să muncească, să ajute la treburile casnice, și la creșterea copiilor este o mișcare foarte bine gândită,” a declarat Banerjee pentru RFI.

„Sper că se va ajunge la educarea mai multor oameni.”

 

Traducere de Anda Costiuc, după rfi.fr