Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cairo: Zonă declarată patrimoniu Unesco invadată de buldozere

buldozer.jpg

Boldozer în acțiune în zona unei necropole din secolul VII din Cairo, iulie 2020
Sursa imaginii: 
Facebook via France24

Începând cu data de 18 iulie, mai multe videouri și fotografii care circulă pe rețelele sociale prezintă procedura de demolare a unor morminte în vederea construirii unei noi autostrăzi în zona istorică a orașului Cairo. Familiile defuncților, istoricii și arhitecții denunță acest proiect, zona fiind patrimoniu mondial Unesco. Autoritățile afirmă că niciun monument islamic nu a fost demolat.

Un video publicat pe Youtube în data de 18 iulie arată cum un buldozer distruge un gard de la un cimitirul situat pe strada Qansuh Al Ghuri în nordul capitalei Cairo.

 

 

Imaginile i-au indignat pe internauții egipteni care critică guvernul pentru proiectul de construire a autostrăziii, care amenință monumentele de importanță istorică și culturală din această zonă.

Necropola din Cairo, numită și ”Orașul neînsuflețiților”, este un ansamblu vast care cuprinde trei cimitire din secolul al VII-lea. Zona cuprinde moschei și monumente, face parte din zona istorică a orașului Cairo și se înscrie pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Mai multe personalități au fost înmormântate aici de-a lungul secolelor.

Proiectul autostrăzii denumit „Paradise Axis” vizează crearea legăturii dintre complexul El Fardous- situat la vestul cimitirului- și autostrada Tantawy. Această legătură va permite conectarea vechiului Cairo cu cel nou.

Această zonă este un patrimoniu mai recent față de alte zone ale necropolei și are numeroase morminte de o importanță mare ce datează din perioada dinastiei Mameluce (secolele XIII-XVI). Mai multe moschei și mausolee din această perioadă sunt situate în proximitatea șantierului de construcție. Al Zahir Qansuh, unul dintre sultanii mameluci, este înmormântat și el aici.

Conform șefului sectorului de antichități islamice, egipitene și iudaice, nicio clădire demolată nu este înscrisă pe lista monumentelor istorice. Autoritățile din Cairo au declarat de asemenea că doar pereții exteriori mormintelor au fost distruși, dar că și aceștia vor fi reconstruiți într-un stil arhitectural similar pentru a prezerva patrimoniul cultural al regiunii.

Nu este prima dată când porțiuni din zona necropolei sunt folosite în favoarea lucrărilor publice. Proiectele de dezvoltare vizând ameliorarea mobilității în Cairo prin construirea unor autostrăzi care traversează cimitirele sunt în desfășurare din 2011.

 

 

Memoria colectivă și mozaicul arhitectural al unei națiuni

Wael Salah Fahmi este profesor de arhitectură și de design urban la Universitatea Helwan din Cairo:

Designul urban al cimitirelor este caracterizat prin sanctuare istorice ale patrimoniului arhitectural din perioada Evului Mediu din epoca mamelucă, morminte importante ale personalităților politice, religioase și culturale de prim plan, clădirile „ahwash” (clădiri cu un etaj care duc spre locul unde sunt înmormântați defuncții) ce aparțin familiilor de zeci de ani de zile.

Valorile arhitecturale și cele patrimoniale ale acestor cimitire sunt indiscutabile. Pe lângă faptul că sunt înscrise pe lista monumentelor UNESCO, simbolizează memoria colectivă și mozaicul arhitectural al unei națiuni.

Consiliul suprem egiptean al antichităților a negat demolarea tuturor clădirilor istorice. Cu toate acestea, instituția a creat un comitet de inspecție al procedurii de demolare pentru a decide dacă dărâmăturile decorate sau înscripționate trebuie expuse în muzee.  Șantierul proiectului de autostradă traversează o serie de mausolee familiale care au în general mai multe încăperi unde defuncții sunt înmormântați și încercuiți de un perete”.

Persoanele care posedă un teren adiacent proiectului de autostradă au fost informate de către autoritățile de la Cairo în data de 15 iunie că acestea trebuie să mute sicriele membrilor familiilor lor înainte de începerea proiectului de construcție.

„Sunt morți, de ce nu-i lăsăm unde le este locul?”

Pe data de 24 iunie, Adam (pseudonim) împreună cu familia sa au fost chemați pentru a deplasa sicriele membrilor decedați ai familiei înainte de a fi demolate clădirile de pe teren. Bunicii și străbunicii din partea mamei lui Adam, precum și unul dintre verișorii lui, sunt înmormântați într-un mormânt de familie pe strada Qansuh Al Ghuri.

Din documentele lui Adam reiese faptul că familia sa și cu el sunt proprietarii terenului unde se află mormintele de mai bine de 70 ani. Cu toate acestea, Constituția egipteană autorizează „sechestrarea” proprietății private în cazul în care constituie un bun de interes public.

Familia acestuia nu a fost despăgubită pentru această privațiune de proprietate și nu i-au fost recomandate locuri alternative unde pot fi mutate mormintele:

Mama și unchiul meu au încercat să intenteze o acțiune în justiție. Dar ni s-a spus că acest lucru va dura mai mult timp. Și că probabil nu vor intra în drepturile lor. Am auzit totodată că autoritățile au distribuit morminte alternative, dar ni s-a spus că nu avem dreptul, pentru că ei ne vor lua doar jumătate din teren, nu întregul teren.

Trebuia să mutăm sicriele. Am întrebat de alte morminte de cumpărat doar că erau prea scumpe. Unchiul și fratele meu s-au dus să mute sicriele femeilor astfel încât să fie depuse lângă cele ale bărbaților deoarece au presupus că era nevoie de zona în care femeile fuseseră înmormântate.

După ce le-au deplasat, au demolat cealaltă parte a peretelui de lângă morminte. Mamei nu-i venea să creadă la început dar după aceea a plâns în toate zilele. A spus: „Sunt morți deja, de ce să nu-i lăsăm unde le este locul?

Nu este prima dată când mormintele sunt deplasate în vederea unor proiecte publice. În 2019, 76 familii au fost despăgubite în cadrul proiectului de reinstalare a mormintelor în districtul Ain Al Hayat, în sud-estul orașului Cairo.

„Am impresia că este o trădare”

Mormintele și monumentele situate în nordul necropolei au fost construite înainte de expansiunea rapidă a orașului Cairo în anii 1960. Dar în ultimii ani, locuințele, străzile și spațiile comerciale amenință ”Orașul celor neînsuflețiți”. Urbanizarea și dezvolarea au ridicat prețurile în Cairo, determinându-i pe oameni să se mute în partea istorică a orașului. Unii dintre locuitorii cei mai săraci au fost chiar nevoiți să doarmă pe mormintele goale sau în mausolee.

”Această zonă semăna cu un deșert când mormintele au fost construite, dar orașul s-a dezvoltat până când a ajuns pe terenul unde sunt amenajate aceste morminte. Nu este vina noastră- bunicii mei au obținut o autorizație legală din partea guvernului pentru a putea fi înmormântați aici. Cum să ne ia acest lucru? Nu am nicio siguranță pentru familia mea, am impresia că este o trădare. Sunt trist pentru bunicii mei pe care-i iubesc foarte mult. Dar nu putem face nimic pentru ei”, povestește cu tristețe Adam.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24