Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Muncitori străini în Spania: ”Trăim ca niște animale”

locuinte_sezonieri.jpeg

Locuințe improvizate pentru muncitorii sezonieri în regiunea Almería, Spania, 2018
Image source: 
infomigrants.net

Muncitorii străini care recoltează fructe și legume pe terenurile agricole spaniole trăiesc în condiții „deplorabile”.  O spune atât ONU cât și mai mulți lucrători intervievați de infomigrants,net

„Trăim ca niște animale”, declară Seydou, un senegalez de 28 ani care de patru ani muncește în serele din sudul țării.

Autoritățile spaniole trebuie „să amelioreze urgent condițiile deplorabile de trai ale muncitorilor sezonieri străini înainte ca oamenii să moară”, a declarat vineri, 24 iulie, un expert de la Consiliul drepturilor omului de la ONU, Olivier de Schutter.

În iunie, același expert a solicitat la Madrid să li se asigure muncitorilor sezonieri accesul la îngrijiri medicale. Dar „o lună mai târziu, situația se degradează alarmant de la o zi la alta”, a insistat acesta.

Pedepse pentru neîndeplinirea normei

Spania este una dintre primele țări europene producătoare de fructe și legume. Pe terenurile agricole din regiunea Huelva (în sudul țării), numeroși muncitori sunt imigranți legali sau ilegali, care recoltează produse în condiții „mizerabile”, declară Seydou Diop, un senegalez de 28 ani, pentru publicația InfoMigrants. „Majoritatea angajatorilor ne exploatează, nu se ține cont de drepturile muncitorilor: nu suntem respectați, suntem presați să recoltăm mai repede, suntem plățiți foarte puțin”, detaliază tânărul bărbat care lucrează de patru ani în agricultură.

Conform senegalezului, care a obținut permis de ședere în februarie, accidentele la muncă sunt frecvente. „Pentru a culege portocale, trebuie să urci pe o scară șubredă. Mulți cad și se rănesc. Sacul de portocale după o zi de recoltare cântărește 25 kg, este foarte greu iar unora le este greu să-l ducă în spate”, explică tânărul.

Într-un interviu acordat canalului de televiziune Euronews, reprezentantul Sindicatului Andaluz al Muncitorilor (SAT), José Antonio Brazo, spune că cei care nu sunt productivi pot fi pedepsiți. „Este ca în Evul Mediu! Dacă nu recoltați numărul de kg cerut, sunteți pedepsiți: mai rămâneți una, două, trei zile fără să munciți și fără să fiți plătiți, așadar în aceste zile nu aveți bani”, povestește militantul.

Fără acces la apă sau electricitate

Sute de imigranți dorm în adăposturi improvizate făcute din paleți, placaje și plastic aduse din sere. Locuitorii nu au acces la apă sau la electricitate. „Trăim ca niște animale. Dar nu este nimic nou, de 20 ani trăim așa”, spune Seyon Diop.

La jumătatea lui iulie, au avut loc trei incendii în doar în câteva zile pe aceste terenuri agricole din sudul Spaniei. De atunci, o sută de migranți dorm pe străzi în fața primăriei orașului Leppe, pentru a cere o locuință decentă și pentru „a-și revendica drepturile”.

Muncitorii imigranți nu încetat să recolteze pe durata izolării din cauza pandemiei coranavirus. „Șeful guvernului a declarat la începutul crizei sanitare că nu va lasa pe nimeni de-o parte. Dar măsurile luate pentru a proteja populația nu-i privesc numai pe spanioli. Politicile nu se preocupă de condițiile noastre de trai și de muncă”, estimează senegalezul.

După avertismentele ONU privind creșterea cazurilor de coronavirus în rândul muncitorilor imigranți, Spania a anunțat că va trimite soldați pentru a construi în sudul țării o tabără decentă pentru muncitorii imigranți.

 

Articol publicat de infomigrants.net și preluat de France24

Traducere de Smaranda Teodoriu