Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medicii, față în față cu „detașarea” în spitale Covid. Răspunsul tranșant al medicilor ATI, primii vizați de măsură

sars.jpg

Image source: 
Mediafax Foto

Autorităţile vor utiliza "instrumentul legal al detaşării" cadrelor medicale în unităţile sanitare implicate în lupta anti-COVID, a anunțat zilele trecute premierului Ludovic Orban, în contextul în care este semnalată din ce în ce mai des o lipsă de personal medical în mai multe spitale din ţară, pe fondul pandemiei de COVID. În aceste condiții, „medicii vor respecta legea”, spune la RFI președintele Societății de Anestezie și Terapie Intensivă, Șerban Bubenek. El subliniază că personalul medical tânăr va fi în linia întâi, „așa cum este normal”. „Rămâne ca speciliștii DSP să facă detașările ținându-se cont și de afecțiunile medicilor, care ar putea reprezenta comorbidități”, mai afirmă profesorul Șerban Bubenek.

Premierul Ludovic Orban a declarat că la discuţiile cu sindicaliştii din Sănătate s-a abordat tema acordării unor sporuri salariale pentru anumite categorii de personal medical, cum sunt "medicii anestezişti care lucrează în secţiile de terapie intensivă".

"Acel spor de 50% pe care-l primesc pentru detaşare să fie suplimentar faţă de sporul pe care-l primesc cei din secţiile de terapie intensivă şi aici, dacă e necesar, chiar putem face această clarificare într-o ordonanţă de urgenţă", a arătat Orban.

Federaţia Sanitas a solicitat, la întâlnirea de la Ministerul Sănătăţii la care au participat premierul Ludovic Orban şi ministrul de resort, Nelu Tătaru, acordarea unui spor cuprins între 55% şi 85% pentru condiţii deosebit de periculoase pentru combaterea pandemiei, potrivit unui document postat pe Facebook de organizaţia sindicală.

Aceşti bani ar trebui primiţi de către personalul medico-sanitar şi auxiliar din unităţile sanitare, din cadrul direcţiilor de sănătate publică, al Institutului Naţional de Sănătate Publică, precum şi al serviciilor de ambulanţă, adică toţi cei care participă efectiv în aplicarea măsurilor de limitare a infecţiei cu SARS-CoV-2 şi care tratează pacienţi confirmaţi şi suspecţi COVID-19.

În acest context, premierul Orban a anunțat că detașarea medicilor în unități Covid va fi utilizată, întrucât voluntariatul s-a dovedit a nu fi o soluție prin care să fie acoperit deficitul de personal medical.

Bubenek: Medicii vor respecta legea. DSP trebuie să decidă cu grijă detașările

Printre categoriile vizate de aceste detașări în spitale Covid se află, evident, medicii de la Terapie Intensivă (ATI). Reprezentantul lor, președintele Societății de Anestezie și Terapie Intensivă, profesorul Șerban Bubenek, spune că, într-adevăr, este nevoie de specialiști în multe spitale în care numărul îmbolnăvirilor a crescut.

Întrebat ce vor face medicii și, implicit, specialiștii ATI în contextul măsurii detașării, Șerban Bubenek declară că, asemenea tuturor cetățenilor țării, medicii trebuie să se supună legii și deciziilor luate de autorități.

Reprezentantul personalului ATI din spitale mai spune că medicii tineri vor fi, „așa cum este normal într-o astfel de situație”, vizați primii de aceste detașări.

Bubenek subliniază că „rămâne ca speciliștii DSP să facă detașările ținându-se cont și de afecțiunile medicilor, care ar putea reprezenta comorbidități”.

„Vor avea probabil în vedere să nu detașeze medici foarte în vârstă - pentru mine medic tânăr înseamnă până în 60 de ani, oameni care au boli cronice, boli autimune,  neoplazii etc”, mai declară medicul.

Președintele Societății de Anestezie și Terapie Intensivă mai afirmă că, așa cum au făcut și până acum în situații speciale, de epidemii, dezastre sau războaie, medicii vor respecta deciziile autorităților și vor răspunde „prezent” apelului Ministerului Sănătății.

Ascultă:

 
Președintele Societății de Anestezie și Terapie Intensivă, Șerban Bubenek, despre detașarea medicilor