Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Unde pot merge moldovenii vara aceasta în vacanță?

Cetățenii moldoveni pot să ajungă deocamdată la mare, fără restricții, doar în Bulgaria și Turcia. Dacă vor să călătorească în țările vecine, România și Ucraina, ei trebuie să stea în carantină 14 zile. În plus, pe litoralul ucrainean, trebuie să dețină polița de asigurare, drept garanție pentru achitarea cheltuielilor în cazul în care se îmbolnăvesc de coronavirus. În mai multe state UE nu sunt lăsați să intre. Să spunem că, R.Moldova se află pe lista țărilor cu risc sporit de infecție cu Covid-19. Iată de ce mai multe state mențin restricțiile de călătorie pentru moldoveni. 426 de noi cazuri de coronavirus au fost anunțate, în seara zilei de miercuri, în R.Moldova, bilanțul total ajungând aproape la 24.000 de cazuri.

Și pentru că mai multe state nu permit deocamdată accesul moldovenilor pe teritoriul lor, unii cetățeni au decis, în această vară, să rămână acasă și să ia parte la campania #Neam pornit# Protejați, să redescoperim Moldova!”, inițiată de Agenția de Investiții.

Pandemia de Covid-19 a blocat multe dintre afacerile din toată lumea, dar și de acasă. Sectorul turistic s-a dovedit a fi unul dintre cele mai afectate domenii ale economiei. În susținerea acestuia, în mediul online a fost lansată o campanie care promovează turismul din țara noastră. Iar zilnic, pe rețelele de socializare sunt postate zeci de imagini și filmulețe video cu locurile descoperite și îndrăgite de moldoveni aici, acasă.


Image source: 
Campania #Neam pornit#

Inițiatorii campaniei spun este nevoie de redescoperirea destinațiilor turistice din Moldova, insuficient promovate anterior, dar și acordarea unui sprijin celor antrenați în domeniul turismului local, pentru depășirea efectelor negative ale crizei generate de pandemie.

Campania națională #NeamPornit a fost inițiată de Agenția de Investiții, partener de dezvoltare al sectorului turismului și care promovează Moldova drept o destinație turistică cu experiențe autentice și neexplorate. Inițiativa are scopul de a stimula crearea ofertelor turistice locale și creșterea consumului produsului intern, în contextul în care sectorul ospitalității a fost lovit dur de efectele pandemiei de Covid-19.

Iar dacă totuși moldovenii țin să ajungă în străinătate, în această perioadă, trebuie să știe că, din 28 iulie, ajung în Bulgaria având la ei doar testul negativ la Covid, în limba engleză, efectuat cu cel mult 72 ore înainte de intrarea în Bulgaria.

În Turcia ajung pe cale maritimă, aeriană și terestră. La intrare în Turcia toate persoanele vor fi supuse controlului medical. Cei ce vor manifesta simptome vor fi supuși testului la Covid-19. Persoanele care vor fi testate pozitiv, vor fi tratate pe teritoriul Turciei. La intrare în țară, persoanele sunt obligate să îndeplinească un formular cu privire la locul aflării lor în țară.

România și Ucraina își mențin interdicțiile de călătorie pe teritoriul lor pentru cetățenii moldoveni întrucât vin dintr-o țară cu risc epidemiologic ridicat. Odată ajunși aici, trebuie să stea în carantină.

Autoritățile elene au anunțat decizia de prelungire a interdicțiilor temporare de intrare pe teritoriul Greciei a cetățenilor străini, din țările non-UE. Cetățenii sunt obligați cu cel puțin 24 ore înaintea efectuării călătoriei, să completeze un formular electronic de localizare al pasagerilor prin intermediul căruia autoritățile să poată asigura evidența călătorilor. Cetățenii vor fi testați obligatoriu, iar după testare, până la aflarea rezultatului se vor autoizola la destinația pe care au declarat-o în formularul de localizare al pasagerilor. În funcție de rezultat, pozitiv - vor fi obligați să se afle 14 zile în autoizolare, negativ – fără carantină.

Și Italia menține restricțiile de intrare pentru cetățenii mai multor state, inclusiv pentru cei ai Republicii Moldova. Astfel, rămân în vigoare reglementările prin care se interzice intrarea în Italia a persoanelor care în ultimele 14 zile s-au aflat sau au tranzitat Republica Moldova. Zborurile directe și indirecte către și dinspre Republica Moldova rămân suspendate. Restricțiile sunt valabile și pentru transportul terestru.

Printre țările care au impus restricții de călătorie pentru cetățenii R.Moldova sunt și Ungaria, Portugalia, Elveția, Lituania, Letonia, Malta, Olanda, Polonia, Cehia, Croația, Cipru.  

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene recomandă cetățenilor să evite călătoriile în Republica Moldova în perioada pandemiei de Covid-19.”Atenţionăm că majoritatea statelor aplică măsuri restrictive de călătorie, manifestate prin interzicerea intrării dar și ieșirii din anumite zone, închiderea unor puncte de trecere a frontierei sau instituirea unei perioade obligatorii de carantină. Astfel, călătoria dumneavoastră ar putea fi afectată de restricțiile impuse de statele de tranzit și pot constitui un factor adiţional de propagare a infecției cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranța celor de acasă”. Este mesajul autorităților de la Chișinău.

 
Unde pot merge moldovenii vara aceasta în vacanță?