
Social
În Chile, mamele cultivă canabis pentru a-și trata copiii bolnavi
mame_canabis.png

Aceste femei fac parte din fundația „Mamá Cultiva” înființată în 2012. Fondatoarea, Paulina Bobadilla, are o fetiță care suferă de scleroză de tip Bourneville, o boală caracterizată prin dezvoltarea unor tumori benigne în diferite organe, unul dintre simptome fiind epilepsia. Fetița suferă așadar de epilepsie refractară, mai exact o boală imună la medicamentele antiepileptice.
„Timp de cinci ani am urmat cuvânt cu cuvânt ceea ce îmi recomandau medicii și nicio îmbunătățire”
Paulina Bobadilla explică de ce a început să-i administreze fiicei sale canabis:
„Înainte, fata mea lua șase medicamente anti-convulsive, în dozaj maxim, dar tot continua să aibă crize de epilepsie, iar efectele secundare erau numeroase: avea tulburări oculare, era irascibilă, își smulgea părul și se lovea peste unghii fără să simtă nimic...Timp de cinci ani, am urmat cu sfințenie ceea ce mi-au recomandat medicii și nicio ameliorare. Mai mult, aceste medicamente au costat 600 000 pesos pe lună (mai exact 667 euro, în timp ce salariul minim pe economie în Chile este de 356 euro), bani care nu au fost rambursați niciodată.
Într-o zi, am văzut un reportaj despre o fetiță din SUA care semăna cu a mea și care a început să urmeze un tratament pe bază de canabis. Atunci am hotărât că acesta este drumul pe care trebuie să-l urmăm și am început să vorbim cu medicii. Dar cu toții ne-au descurajat spunându-ne că este „pură nebunie” să vrei să-i administrezi canabis unui copil etc”.
„Canabisul ne-a schimbat complet viața, atât a copilului cât și a noastră”
”Întrucât eram disperați și oricum nu aveam nimic de pierdut, am încercat tratamentul cu canabis sub formă de ulei, cumpărat de la un vânzător de stradă. La sfârșitul săptămânii, crizele de epilepsie și de irascibilitate s-au diminuat considerabil. Așadar am început să cultivăm canabis.
În prezent, cultivăm canabis de la diferite tulpini: unele au o concentrație puternică de THC, altele de CBD...(mai exact canabinozi, anume substanțe chimice prezente în plantă. Primul are efect psihotrop față de cel de-al doilea – n. red.). Apoi facem un fel de rășină și administrăm copilului 3 picături. O picătură conține 1 mg de THC și 0,45 mg de CBD. Am încercat mai multe combinații.
Bineînțeles, acest lucru nu-i va vindeca complet boala. Dar măcar nu va mai face mai mult de o singură criză de epilepsie pe săptămână, poate vorbi cu noi și poate trăi normal. Canabisul ne-a schimbat viețile, atât a ei cât și a noastră.
Fetița continuă să fie sub supravegherea unor medici, nu am abandonat complet terapia tradițională: pur și simplu, o completăm cu canabis. Iar în prezent, nu cheltuim mai mult de 50 000 pesos (56 euro) pe medicamente tradiționale, cu dozaj minim, în fiecare lună.
„Promovăm planta în întregime”
La începutul proiectului „Mamá Cultiva” nu eram decât nouă familii pe un grup de WhatsApp. Astăzi, fundația regrupează mai mult de 8000 familii. Promovăm planta în întregime, pe baza acesteia facem uleiul, rășina, unguentul, băuturile și biscuiții... Milităm pentru un acces democratic la canabisul medical și facem lobby în fața parlamentarilor și a medicilor. Organizăm și ateliere pentru a învăța familiile cum să cultive canabis și pentru a le informa, alături de avocați, ce drepturi au. Odată cu pandemia, am încercat să continuăm anumite activități prin intermediul platformelor virtuale.”
Cultura canabisului medical, teoretic autorizată
Conform legii 20.000 din 2005, consumul drogurilor este legal în Chile. În schimb cultivarea și extragerea substanțelor este considerat un delict, pasibil cu închisoarea.
Legea prevede însă anumite excepții cu privire la întrebuințarea canabisului în scop medical: posesia unor cantități mici de droguri este considerat un delict, dar dacă sunt folosite pentru un tratament medical atunci este în regulă. Totodată, cultivarea canabisului este considerată un delict cu excepția cazului în care este folosit în scop personal pe perioade scurte (ceea ce include folosirea canabisului în scop terapeutic). Așadar, consumarea și deținerea drogurilor în cadrul unui tratament medical este justificată.
„De la începutul pandemiei, s-au efectuat 58 de percheziții la familiile care cultivă canabis”
Paulina Bobadilla apreciază că legea nu e clară: ”Legea cu privire la consumul de droguri este ambiguă: consumul este permis dar nici legal nu este... De altfel, chiar dacă îi protejează teoretic pe consumatori și pe producătorii de canabis medical, interpretarea întrebuințării drogului este făcută de procurori și polițiști. (Polițiștii investighează deseori plantele de canabis de la persoanele care le cultivă pentru a verifica dacă sunt într-adevăr utilizate în scop medical).
De la revenirea lui Sebastian Piñera la președinția statului Chile în 2018, există o politică foarte dură cu privire la droguri. Familiile cultivatoare sunt stigmatizate și incriminate: „Ni s-a spus că nu am căutat toate soluțiile posibile înainte de a recurge la canabis, industria farmaceutică ne critică, se fac arestări și perchiziții...Doar de la începutul pandemiei s-au raportat 58 perchiziții în rândul familiilor cultivatoare.
De aceea, avem nevoie de legea „Cultivo Seguro” (Cultivarea sigură), care va veni ca o completare a legii 20.000”.
Este vorba despre un proiect de lege votat de către deputați în 2018, dar nu și de senatori încă. Dacă cei din urmă dau undă verde, va fi nevoie doar de o rețetă medicală pentru a fi autorizată cultivarea canabisului în scop terapeutic. Poliția nu va putea confisca plantele pacienților care au rețetă. Colegiul medicilor din Chile s-a opus cu toate acestea proiectului de lege din motive ce țin de „efectele secundare potențiale” ale canabisului.
De la înființarea sa, fundația „Mamá Cultiva” și-a deschis filiale în Argentina, Mexic, Columbia, Paraguay și Peru.
Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24