Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mii de locuințe din București și din țară, fără apă caldă. Soluție: „Să nu mai depindem de un sistem corupt și păgubos”

„Câteva sute de blocuri din București continuă să aibă probleme mari cu livrarea apei calde„ atrage atenția, la RFI, de preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, Radu Opaina. El spune că vina este împărțită între autoritățile locale și cele centrale. Având în vedere că vorbim despre o problemă care nu afectează doar Capitala, ci și multe alte localități din țară, Opaina e de părere că oamenii ar trebui să se bazeze din ce în ce mai puțin pe serviciile oferite de companiile statului. „Trebuie sa începem să nu mai depindem de un sistem corupt și pagubos”, spune reprezentantul asociațiilor de propritari, care enumeră soluțiile la care pot apela cei care vor să se debranșeze de la rețelele de termoficare.

În plină pandemie, autoritățile locale și cele centrale își pasează responsabilitatea pentru problemele grave care fac ca sute de blocuri din București să nu fie alimentate cu apă caldă. Este o problemă cu care se confruntă și alte localități ale țării, în contextul învechirii infrastructurii de producere și transport a agentului termic.

În ceea ce privește situația din București, primarul general Gabriela Firea susține că lipsa apei calde ar fi cauzată de revizia de la CET Sud, care se află în administrarea Guvernului. Reprezentanții producătorului de apă caldă, ELCEN, susțin că Firea minte, primăria fiind răspunzătoare de starea avansată de degradare în care se află rețeaua de distribuție a apei, rețea gestionată de compania Termoenergetica a Primăriei Capitalei.

Situația pare cu atât mai îngrijorătoare cu cât conturile Primăriei București ar urma să fie blocate începând de luni, ca urmare a unei decizii definitive prin care omul de afaceri Costică Constanda trebuie să primească de la primărie 115 milioane de euro despăgubiri.

„Trebuie să nu mai depindem de un sistem corupt și pagubos”

La RFI, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, Radu Opaina, spune că vina este împărțită între autoritățile locale și cele centrale.

„Așa e în România cu cei care nu își fac treaba. Trebuie să începem să nu mai depindem de un sistem corupt și pagubos”, spune reprezentantul asociațiilor de propritari, care nu credere în reformarea și funcționarea eficientă a sistemelor de termoficare din întreaga țară, nu doar din București.

Opaina spune că sunt multe soluții alternative, la care poate apela orice familie nemulțumită de serviciile companiilor administrate de autorități. „Centrala de apartament este cel mai accesibil mod de a obține apă caldă folosind gazele naturale. Dacă stai la casă, poți folosi și pompe care folosesc apa caldă din pământ, energia solară, combinație hibridă etc”.

„RADET-ul cu ce produce apa caldă, nu tot cu gaze naturale? De ce să le producă RADET-ul și scump, și prost, și fraudulos, când pot să mi-l produc direct?”, conchide preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari.

Ascultă:

 
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, Radu Opaina, despre problemele livrării apei calde