Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un triptic realizat de Banksy vândut la licitație pentru 2,4 milioane de euro

banksy.png

Tripticul ”Vue de la mer Méditerranée, 2017” din fața hotelului The Walled Off, Bethleem, 2017
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

O lucrare a artistului stradal Banksy având ca temă criza migrației, a fost vândută pentru 2,2 milioane de lire sterline (2,4 milioane de euro) în cadrul unei licitații organizate de casa Sotheby's din Londra, iar suma a fost donată  unui spital pentru copii din Bethleem, Cisiordania.

În noiembrie anul trecut, artistul stradal Banksy a expus pe teritoriile palestiniene “Cicatricea din Betleem”, o lucrare controversată, reprezentând scena Nașterii plasată în fața unui perete lovit de o bombă, pentru a denunța ocupația israeliană din Cisiordania.

La Sotheby's, el și-a reînnoit angajamentul față de Bethleem. Cu 2,4 milioane de euro, rezultatul licitației de marți a depășit considerabil estimările, care erau cuprinse între 883.000 și 1,3 milioane de euro.

Tripticul “Vue de la mer Méditerranée, 2017“ constă din trei picturi în ulei, iar lucrarea este văzută drept răspunsul artistului la criza migrației care a lovit Europa încă din anii 2010.

Într-o comunicat, Sotheby's explică faptul că Banksy "a luat trei pânze romantice vechi care înfățișau peisaje marine din secolul al XIX-lea", apoi le-a presărat cu „veste și colaci de salvare abandonați”.

Cu aceste picturi, Banksy „juxtapune în stilul său inimitabil un gen artistic istoric cu o întrebare politică contemporană - moartea tragică a mii de migranți care au încercat să traverseze Mediterana pentru a ajunge în Uniunea Europeană”, potrivit casei de licitații.

Peste 100.000 de migranți au încercat să traverseze Mediterana în 2019 și peste 1.200 au pierit pe mare, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație.

De la crearea sa în 2017, tripticul a fost afișat în Betleem, în hotelul The Walled Off, deschis chiar de artist, unde toate camerele sunt orientate spre zidul ridicat de Israel în Cisiordania. Banksy a anunțat că va dona toate profiturile spitalului BASR din Bethleem, pentru a finanța o nouă unitate AVC și a achiziționa echipamente pentru recuperarea copiilor.

Artistul contemporan abordează în mod regulat problema crizei migrației. În 2015, a pictat un portret al lui Steve Jobs, cofondator al Apple și fiul unui migrant sirian, pe peretele unei tabere de refugiați din Calais, în nordul Franței. De asemenea, a desenat în 2019, la Bienala de la Veneția, un copil într-o vestă de salvare, care ținea în mână o făclie roz.

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr