Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus UK: Peste jumătate din angajați vor să lucreze de acasă

lucru_de_acasa.jpg

Lucru de acasă
Mulți lucrători nu mai doresc să se întoarcă la birou
Image source: 
Annie Spratt via Unsplash

Mai mult de jumătate din lucrătorii de birou din Marea Britanie vor continua să lucreze de acasă, în ciuda relaxării restricțiilor de carantină a constatat un sondaj. La ora actualp circa patru milioane de angajați lucrează de acasă. 

Chartered Governance Institute și Core Project au intervievat 94 dintre cei mai mari angajatori britanici și au constatat că 52% dintre ei vor continua să practice lucrul de acasă, relatează cotidianul Daily Mail.

Sondajul secretarilor companiilor din mai multe sectoare a constatat că doar 19% din lucrători ar urma să se întoarcă la birou cu normă întreagă, când restricțiile guvernului privind lucrul de acasă vor fi relaxate de săptămâna viitoare. Alți 19% ar urma să se întoarcă cu jumătate de normă, în timp ce restul de 10% au specificat o altă opțiune. 

"Din răspunsuri reiese că mulți respondenți vor continua să lucreze de la distanță deocamdată, dar intenționează să aibă mai multă flexibilitate cu privire la locul de muncă atunci când se întorc la birou." a declarat Peter Swabey, director de politici și cercetări de la Chartered Governance Institute.

"Mulți văd beneficiile pentru munca la distanță, cum ar fi un timp redus de navetă și mai mult timp petrecut cu familia. Un respondent s-a simțit atât de legat de avantajele muncii la domiciliu, încât a spus că va căuta un alt loc de muncă dacă i s-ar refuza posibilitatea de a lucra de acasă" a mai spus el.

"Cu toate acestea, nu toți respondenții sunt atașați ideii de a lucra acasă. Un respondent la acest ultim sondaj a menționat că există și consecințe nefavorabile, inclusiv dificultăți în colaborare, lipsa rețelelor sociale sau informale, precum și dificultăți în formare." a adăugat Swabey

"Există, de asemenea, mulți alți factori pe care organizațiile trebuie să ia în considerare atunci când analizează această problemă, precum bunăstarea mintală și disconfortul fizic dacă oamenii lucrează de acasă în condiții care sunt mai puțin ideale decât ar putea fi la birou.” mai spune Swabey.

Reticența angajatorilor și angajaților

Sondajul realizat de Institutul Valori Mobiliare și Investiții (CISI) a constatat că 46% din 2.000 de membri ai săi nu se așteaptă să revină la munca din birou pentru același număr de zile ca înainte pandemie.

Sondaj lucru de acasă
Lucrul de acasă rămâne o opțiune preferată pentru mulți angajați

Cifrele vin după ce, la începutul acestei luni, prim ministrul Boris Johnson i-a îndemnat pe britanici să se "întoarcă la muncă” atunci când va fi posibil, în momentul când restricțiile de muncă vor fi ridicate în august.

Premierul Johnson a sugerat ca oamenii să se întoarcă la birou dacă sunt "în siguranță”, cu prilejul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri online cu cetățeni pe 10 iulie.

Firmele de vârf care au 400.000 de angajați au trimis până acum doar aproximativ 40.000 dintre aceștia la locul de muncă, după ce au trecut la munca la distanță în timpul crizei de Coronavirus.

Unilever, BT, Royal Bank of Scotland, Rolls-Royce și GlaxoSmithKline sunt printre companiile care încă nu au planuri imediate de a face acest lucru, în ciuda îndrumărilor oficiale care prevăd relaxarea de la 1 august.

Google a spus că va permite angajaților să lucreze de acasă până cel puțin vara viitoare, iar firma de investiții JP Morgan a readus la birou doar 15% din personal, urmând a spori la peste 20% la ridicarea restricțiilor.

Banca Natwest a spus că aproximativ 50.000 dintre angajații săi vor lucra de acasă până în 2021, în timp ce banca HSBC a confirmat că majoritatea personalului său va lucra de acasă până cel puțin în septembrie.

Centrala sindicală Unite a ridicat și îngrijorari cu privire la lucrătorii vulnerabili care se întorc la birou săptămâna viitoare. Unite a identificat aspecte cheie precum sănătatea mintală, deoarece oamenii se temeau să se întoarcă într-un mediu de lucru asupra căruia nu aveau niciun control și preocupări cu privire la procedurile disciplinare pentru cei prea îngrijorați să se întoarcă la muncă. toată Marea Britanie.