Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Relaxarea restricțiilor se amână, infecțiile sporesc

boris_johnson.jpg

Boris Johnson
Prim ministrul Boris Johnson a pus frână la relaxarea restricțiilor pe fondul creșterii din nou a numărului de infecții
Sursa imaginii: 
Andrew Parsons/10 Downing Street

Relaxarea în continuare a restrcițiilor a fost oprită în Marea Britanie pe fondul creșterii din nou a numărului persoanelor infectate cu Coronavirus. Pe de altă parte circa două milioane de persoane vulnerabile vor putea ieși din izolare. 

Prim ministrul Boris Johnson a anunțat că redeschiderea sau reluarea programată pentru 1 august a cazinourilor, patinoarelor acoperite, spectacolelor în sală, evenimentelor sportive cu public, nunților cu până la 30 de persoane sau a saloanelor de cosmetică pentru față se amână cu cel puțin două săptămâni. 

În același timp o zonă din nordul Angliei cu o populație de circa patru milioane de persoane, incluzând zona metropolitană Manchester și Bradford a intrat în carantină din cauza creșterii alarmante a numărului de infecții în ultima săptămână.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) numărul infecțiilor a sărit de la 3200 la 4200 în ultima săptămână, iar numărul celor care au testat pozitiv cu Coronavirus a fost de 880 pe 30 iulie.

În același timp, cei considerați extrem de vulnerabili din punct de vedere clinic - aproximativ 2,2 milioane de oameni în Anglia , care includ pe cei care au făcut un transplant de organe, primesc medicație de imunosupresie, sunt sub chimioterapie și radioterapie sau au afecțiuni respiratorii severe, se pot întoarce la muncă dacă nu pot lucra de acasă și atâta timp cât locul lor de muncă este protejat de Covid. Li se recomandă încă să mențină distanțarea socială atunci când sunt afară din casă.

Ofițerul medical șef al Angliei a avertizat că Marea Britanie a ajuns probabil la limita relaxării restricțiilor. Prof. Chris Whitty a spus că "ideea că putem deschide totul și menține virusul sub control” este greșită.

Întrebat dacă este sigur ca școlile din Anglia să vor redeschide complet tuturor elevilor în toamnă, prof. Whitty a spus că este un "act de balans dificil”, dar "probabil am ajuns aproape de limită sau de limitele a ceea ce putem face în termeni de redeschidere a societății".

Pe de altă parte un raport întocmit de fundația Resolution relevă că circa jumătate dintre cei aflați în șomaj tehnic la începutul carantinei, circa 4,5 milioane de lucrători, s-au întors la lucru. 

Începând cu 1 august companiile pentru care lucrează aceștia încep să plătească contribuțiile lor la asigurările sociale, în cadrul schemei prin care statul le plătește salariul în limita a 2500 de lire lunar.