Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spitalele din Cluj, pregătite să preia pacienți de terapie intensivă din țară

spital.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

La Cluj, autoritățile se pregătesc pentru ce este mai rău. După ce, săptămâna trecută, au decis redeschiderea Spitalului de Recuperare pentru pacienții COVID, acum se pregătesc pentru preluarea cazurilor grave din alte zone ale țării.

Redeschiderea Spitalului de Recuperare din Cluj pentru pacienții COVID-19, din 5 august a fost determinată de evoluția cazurilor din ultimele 10 zile, spune prefectul de Cluj, Mircea Abrudean.

”Din păcate ne aflăm în această situație în care evoluția epidemiologică la nivelul județului Cluj este una nefavorabilă. Avem o creștere susținută în ultima săptămână, în ultimele 10 zile de aproximativ, ca medie, de 15 cazuri pe zi, ceea ce ne facem să fim cât se poate de precauți și îngrijorați pentru ceea ce urmează. Având în vedere că cele două spitale COVID - Infecțioase și Pneumoftiziologie- sunt deja la capacitate maximă, vorbim și de un număr foarte mare de suspecți care se internează și ocupă un salon întreg până se testează și de infirmă sau se confirmă”, a declarat Mircea Abrudeann

Un alt motiv pentru care Spitalul de Recuperare din Cluj redevine spital COVID este acela că unitatea are 400 de paturi, fiind cea mai mare unitate spitalicească din zonă.

”Spitalul de Recuperare are experiență COVID pentru că a mai gestionat pacienți în perioada anterioară, are circuitele epidemiologice funcționale, personalul este pregătit să primească pacienți COVID. Sigur, vom suplimenta acolo numărul de personal cu medici interniști, infecționiști, pneumologi, ca să asigurăm un flux de personal medical eficient acolo. Saloanele dispun de băi proprii, ceea ce este foarte important în cazul pacienților COVID” .

Autoritățile clujene spun că dacă situația epidemiologică se înrăutățește la nivel național, spitalele clujene vor fi nevoie să preia pacienți care au nevoie de terapie intensivă și din alte zone decât cele limitrofe.

”Va prelua, la început, pacienți de la Spitalul de Boli Infecțioase, pentru că acolo vom extinde capacitatea de terapie intensivă. Spitalul permite acest lucru, are infrastructura necesară, respectiv are aer comprimat și oxigen, în așa fel în care vom putea deschide una sau două secții acolo, la nevoie, pentru că discutăm de o problemă, din acest punct de vedere, la nivel național, și  există posibilitatea să trebuiască să primim pacienți de terapie intensivă la Cluj, din alte părți ale țării. Nu există, fizic infrastructura necesară - există trei sau patru centre în țară care își permit să gestioneze secții mai mari de terapie intensivă. Noi suntem unul dintre acestea. La nevoie, sigur că vom fi solidari cu restul colegilor din țară”, a mai spus prefectul de Cluj.

Dacă în unele județe din țară a fost introdusă obligativitatea purtării măștii în spațiile publice, ba chiar au început să fie date amenzi, prefectul Mircea Abrudean spune că la Cluj nu este cazul.

”Așa cum arată lucrurile în prezent nu considerăm că este necesară introducerea obligativității (n.red. măștii) în toate spațiile deschise, adică și pe stradă, așa cum s-a întâmplat, deja, în alte județe unde contextul epidemiologic este mult mai grav. De asemena, având în vedere comportamentul destul de responsabil al clujenilor de până în prezent - mizăm în continuare pe asta- și încercăm să nu introducem măsuri coercitive pentru că noi avem pretenția că, totuși, la Cluj suntem capabili să fim responsabili și fără să ne oblige cineva. Dar, cu siguranță că se impune obligativitatea în câteva locuri cu expunere, gen piețe, gen târguri, piețe de mașini și, evident, la toate evenimentele publice care se desfășoară în aer liber, poate chiar și curțile bisericilor sau incintele în care oamenii stau la slujbă”, a mai declarat prefectul de Cluj.

Prefectul de Cluj, împreună cu soția și copilul lor, în vârstă de 9 luni, au fost diagnosticați cu COVID-19 la începutul lunii iulie. Prefectul a revenit la muncă după 10 zile de stat în spital și câteva zile de autoizolare la domiciliu, după negativarea testelor. El spune, însă, că a fost un caz fericit, asimptomatic.

”Îi îndemn pe toți cei care prezintă orice fel de simptom sau au luat contact cu o persoană care este confirmată pozitiv se adreseze medicilor, pentru că e foarte important chiar și în cazul asimptomaticilor să te prezinți la medic, să faci ce ți se recomandă, pentru că evoluția poate fi una foarte rapidă în semn negativ. Avem atâtea cazuri, din păcate și colegi de-ai mei din țară, inclusiv prefectul de Olt, subprefectul de Covasna care au dezvoltat forme grave, inițial fiind asimptomatici”.

                                                                                                     

 
Spitalele din Cluj, pregătite să preia pacienți de terapie intensivă din țară