Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În căutarea eroilor români căzuți în Alsacia: Soldatul Ion Raceala

bacala1.jpg

Sursa imaginii: 
Christophe Woehrle ©

Pe mormântul numărul 551 din necropola Schäfertal din Soultzmatt există următoarea inscripție: ”Aici se odihnește BACALA Jon, prizonier român, 82e R.I., n°32217, decedat la 20 aprilie 1917”.

Departamentul pentru decese din cadrul armatei germane indică, într-un document datat 29 septembrie 1917, că Jon "Banala", din compania a 8-a a regimentului 82 de infanterie a fost înmormântat în data de 13 aprilie 1917, în cimitirul comunal de la Lièpvre, arondismentul Sélestat, în mormântul cu numărul 106.

Inscripția de pe mormânt permite identificarea, grație și arhivelor CICR, a unui prizonier de război cu numele Jon RACEALA. Decesul său a fost declarat de autoritățile militare germane la data de 20 aprilie 1917, la Musloch, în apropierea satului Lièpvre. Este notat faptul că respectivul era născut în județul Teleorman.

În arhivele CICR este păstrată fișa de prizonier a acestui soldat, care ne permite identificarea adevăratului nume al acestui soldat român, mort pentru patrie și care se odihnește de peste 100 de ani, într-o necropolă din Alsacia, sub un nume greșit.

[Extras din fișa PG CICR ©]

Aici se odihnește Jon RACEALA, soldat din compania a 8-a a regimentului 82 infanterie. Născut în 1891 în localitatea Ologi (astăzi Crângu), județul Teleorman, este soțul Ioanei.

La 9 noiembrie 1916 este luat prizonier la Sălătruc și dus în lagărul Tuchola din Polonia, unde primește numărul matricol 32217. La sfârșitul lunii ianuarie 1917 ajunge în Alsacia. Este trimis la muncă într-o tabără destinată prizonierilor de război români, la câțiva kilometri de frontul din valea Sainte-Croix-aux-Mines, unde muncește la construirea căii ferate care leagă localitatea Sélestat de frontul din Munții Vosgi.

După trei luni de muncă grea în frig, brutalizat și subnutrit, Jon RACEALA moare la Musloch, la 20 aprilie 1917. Este înmormântat în cimitirul comunal Lièpvre, arondat detașamentului de muncă din Musloch.

[Extras din lista deceselor CICR ©]

În 1924 Comitetul alsacian al Mormintelor de Români ia în administrare toate mormintele românilor morți în Alsacia. Rămășițele lui Jon RACEALA sunt exhumate și reînhumate în necropola românească Schäfertal din Soultzmatt. Indicațiile de pe mormânt coincid cu cele din certificatul de deces care se păstrează în arhivele orașului și care menționează numele de Jon Bacala.

Oricine are cunoștință despre descendenții lui Ion și ai Ioanei RACEALA, este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe pagina de Facebook RFI România.

 

Articol de  Christophe Woehrle, doctor în istorie contemporană

Traducere de Șerban Georgescu