Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În cîteva land-uri federale s-au redeschis şcolile

reise-regierung_28-7-20.jpg

Informații oficiale ale executivului federal despre coronavirus
Sursa imaginii: 
Pagina oficială a guvernului german

La cursuri, elevele şi elevii vor trebui să respecte distanţa fizică, iar în timpul recreaţiilor şi pe coridoare purtarea măştilor e obligatorie. Pentru a stopa răspîndirea coronavirusului, pe aeroporturile din Germania se fac teste gratuite. Deocamdată testele sînt voluntare. Autorităţile au anunţat că ele vor deveni obligatorii în cursul acestei săptămîni.

Pentru şcolarii din land-ul federal estic, Mecklenburg-Pomerania Inferioară s-a terminat vacanţa mare. Luni s-au redeschis şcolile pentru peste 150.000 de elevi şi eleve. Cursurile şcolare, cu prezenţă obligatorie, au început şi pe cîteva insule care aparţin de land-ul vestic, Schleswig Holstein.

Din cauza coronaepidemiei, şcolile din Germania au fost închise la mijlocul lunii martie. Atunci s-a trecut şi la o formă de învăţămînt-online care s-a dovedit a fi extrem de deficitar. Probleme s-au ivit şi pentru absolvenţii de liceu care au dat examenul de bacacalaureat.

Pentru a împiedeca răspîndirea coronavirusului în şcoli, autorităţile au luat o serie de măsuri de protecţie. Astfel, în Mecklenburg elevii vor fi obligaţi să poarte măşti pe coridoarele şcolilor şi în pauze. În clase, trebuie să se respecte distanţa fizică de cel puţin 1 metru şi jumătate. În timpul orelor şcolarii şi profesorii nu trebuie să poarte măşti.

Clasele vor fi micşorate şi se vor înfiinţa grupe de lucru. În cadrul acestor grupe mici, distanţarea fizică nu este obligatorie. Contactele între aceste grupuri, însă, sînt oprite. Din cauza reducerii numărului de elevi şi eleve admise în clase, vor continua şi cursurile online. De predarea acestor cursuri se ocupă, în primul rînd, personalul didactic mai în vîrstă care prezintă un risc de contaminare mai ridicat. În Pomerania, această categorie de cadre numără circa 400 de profesori şi profesoare.

Din cauza sistemului federal, cursurile şcolare nu încep în aceeaşi zi în toată Germania. Joi se vor redeschide şcolile în land-ul Hamburg. Săptămîna viitoare urmează land-urile Berlin, Brandenburg, Renania de Nord Vestfalia şi Schleswig-Holstein. Celelalte land-uri vor redeschide şcolile în cursul acestei luni sau la începutul lui septembrie.

Consiliul Federal al Părinţilor a criticat faptul că multe şcoli nu sînt pregătite pentru o oferi cursuri adecvate cu prezenţa obligatorie a elevelor şi elevilor. Potrivit Preşedintelui Consiliului, Stephan Wassmuth, prevederile din curriculum-ul şcolar ar fi trebuit reduse. Într-un interviu radiodifuzat, el a criticat şi faptul că în multe şcoli lipseşte tehnica digitală. Wassmuth este de părere că dacă se va înregistra o nouă creştere regională a infecţiilor, şcolile vor fi iarăşi închise.

Pentru a contracara un nou val de infecţii, au fost introduse săptămîna trecute teste gratuite pentru persoanele care se reîntorc din vacanţă. Testele se fac direct în aeroporturi. În cursul aceste săptămîni testele devin obligatorii pentru persoanele care vin din aşa numite zone de risc. Deocamdată, Germania a declarat că 130 de ţări prezintă zone de risc. Persoanele care nu au cetăţenia germană care vin din aceste ţări sînt obligate să prezinte teste. Lista acestor ţări, publicată de către Institutul „Robert Koch” din Berlin, cuprinde ţări ca Turcia, Rusia, Ucraina şi Republica Moldova, cît şi toate statele fost iugoslave, în afară de Croaţia. Pe listă nu se află nici o ţară a Uniunii Europene, deci nici România. Doar unele regiuni din Spania sînt considerate zone de risc.

Ministrul sănătăţii a anunţat luni că există posibilitatea tehnică de a testa săptămînal 1,2 milioane de persoane. Pe de altă parte, mai mulţi politicieni germani i-au criticat pe cei peste 20.000 de demonstranţi care au participat la sfîrşitul săptămînii, la Berlin, la o manifestaţie contra restricţiilor sanitare. Demonstraţia, organizată de grupuri naţionalist-autoritare, radicale de dreapta şi conspiraţioniste, s-a desfăşurat sub motto-ul „Sfîrşitul pandemiei – Ziua libertăţii”. S-a atras atenţia asupra faptului că motto-ul a fost inspirat din titlul unui film de propagandă al regizoarei naziste, Leni Riefenstahl (1902-2003), din 1935. Participanţii la demonstraţie nu au respectat nici regulile de distanţare fizică şi nici nu au purtat măşti de protecţie.

 
Corespondentul RFI William Totok despre redeschiderea școlilor în câteva land-uri din Germania