Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Școlile și grădinițele din R.Moldova, redeschise la 1 septembrie. 2,5 mln euro pentru echipamente de protecție

poza_copii.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/EduCentru

În R.Moldova, pregătirile pentru redeschiderea grădinițelor și școlilor sunt în toi. Autoritățile de la Chișinău și-au exprimat speranța că, de la 1 septembrie, atât instituțiile preșcolare, cât și liceele, gimnaziile își vor deschide din nou ușile. Premierul a anunțat că, Guvernul alocă 2,5 mln euro pentru echipamente de protecție împotriva coronavirusului, oferite fiecărei instituții. Între timp, reprezentanții Partidului Platforma Demnitate și Adevăr au criticat instrucțiunile Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică (CNESP) privind modul de redeschidere a grădinițelor și propune o platformă de discuții ”Copilărie în pandemie”. Iar Ministerul Educației a propus recent mai multe scenarii pentru revenirea elevilor pe băncile școlilor.

Pentru a reduce riscul de răspândire a infecției Covid-19, grădinițele și școlile vor fi dotate cu dezinfectante, dozatoare, termometre. Anunțul a fost făcut de premierul moldovean, Ion Chicu.”Suntem în plină campanie de pregătire pentru începerea noului an școlar. Sperăm că va începe, tradițional, la 1 septembrie, după modelele lansate de Ministerul Educației și respectând instrucțiunile propuse de CNESP. Am avut sâmbătă o discuție privind achiziționarea materialelor de protecție: dezinfectante, dozatoare, termometre pentru fiecare clasă. Vom aloca peste 50 mln de lei pentru asta”, a anunțat Chicu.

În același timp, șeful Cabinetului de Miniștri a îndemnat populația să respecte măsurile de protecție întrucât numărul celor bolnavi de coronavirus crește în fiecare zi. ”Evoluția este una negativă în țara noastră, iar antirecordurile se reînnoiesc de la o zi la alta și la nivel global. Guvernul a extins pachetul de servicii medicale care pot fi acoperite de polița de asigurare, printre care testele pentru determinarea virusului SARS-Cov-2 și a anticorpilor la coronavirus”.

Autoritățile admit că grădinițele de la sate, dar și cele private, unde numărul copiilor este mai mic, ar putea fi redeschise mai devreme de 1 septembrie. O decizie finală nu a fost luată deocamdată.


Sursa imaginii: 
Facebook/EduCentru

PPDA:”Se impun foarte multe cerinţe şi necesităţi pentru care autorităţile publice locale nu pot să asigure acoperire financiară”

Referindu-se la prevederile privind redeschiderea grădinițelor, deputata PPDA, Stela Macari, susține că unele sunt practic imposibil de realizat. ”De exemplu, asigurarea fiecărei instituții cu un asistent medical. Problema este că în unele grădiniţe lucrătorul medical lipseşte cu desăvârșire, iar în altele, inclusiv în cele mari cu peste 100 de copii, asistentul medical este angajat pe jumătate de zi. Lipsa asistentului medical nu este însă singura problemă, se impun foarte multe cerinţe şi necesităţi pentru care autorităţile publice locale nu pot să asigure acoperire financiară, de exemplu, să cumpere câte un set de lenjerie de pat în plus și să dubleze cantitatea de veselă. Unele grădinițe din localitățile rurale cu chiu cu vai reușesc să adune un singur set de veselă, iar acum le se impun două”.

Stela Macari a mai precizat că Ministerul Finanţelor deocamdată nici nu a dat curs propunerilor primarilor de a realoca pentru noile măsuri sanitare banii economisi pentru alimentaţia copiilor în lunile în care grădinițele au fost închise și nu au fost identificate resursele financiare din care primăriile vor achiziționa toate echipamentele enumerate în acel raport al ANSP.

”Un alt element din instrucțiunile menționate sunt prevederile ce stipulează că frecventarea de către copii a instituțiilor timpurii poate fi eșalonată pe ture, pe parcursul zilei (ex: de dimineață – jumătate din copiii din grupă, după masă – altă jumătate de copii) sau a săptămânii (ex: în zile pare – un grup de 10-12 copii, în zile impare – celălalt grup de 10-12 copii). În cazul în care Comisia nu vine cu prevederi foarte clare și lasă acest exercițiu de triere pe seama fondatorului și administrației instituției, va fi încurajată corupția ”prin care deja sunt vestite mai multe grădinițe din municipiul Chișinău”, conchide deputata PPDA.

Organizația de Femei a formațiunii a creat o platformă de comunicare pe rețelele de socializare ”Copilărie în Pandemie”. Aliona Doroș, președinta Organizației de Femei PPDA spune că ”este o oportunitate de comunicare pentru toate părțile implicate în procesul pus în discuție, care va fi un suport în această problemă pentru fondatorii, APL, instituții de învățământ, părinți”.

Șapte modele de studii pentru noul an școlar


Sursa imaginii: 
Liceul Teoretic Orizont

În ceea ce privește redeschiderea școlilor, directorii și părinții urmează să decidă, în timpul apropiat, cum vor studia elevii. Asta după ce Ministerul Educație a propus șapte modele pentru începerea noului an de școlar. Ministrul Educației, Igor Șarov: ”Școala din septembrie va fi responsabilă, flexibilă, deschisă, reînnoită, consolidată. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va face tot posibilul ca instituțiile de învățământ să se deschidă într-un format tradițional la 1 septembrie, iar experiența acumulată în cadrul măsurilor de carantină să completeze educația tradițională”, a menționat ministrul.

”Prezența fizică 100% la școală. Este aplicabil în cazul școlilor, al claselor cu un număr rațional de elevi, în corespundere cu normativele sanitaro-epidemiologice de stat. Învățarea în 2 schimburi, în condițiile contextului pandemic, în cazul școlilor cu mulți elevi. Un alt model, învățarea combinată, o zi online, în altă zi copii vin la școală. Învățarea de tip hibrid presupune împărțirea clasei în două grupe: pe rând o zi se vine la școală, o zi se fac lecții online. Modelul 5: Învățarea alternantă, pe rând o săptămână se vine la școală, o săptămână se fac lecții online. Modelul 6: Învățarea la distanță, inclusiv online și modelul 7 -  învățarea mixtă, modelul dat presupune îmbinarea a două sau trei dintre modelele prezentate”.

Să spunem că, pe 11 martie, școlile și grădinițele au fost închise, după ce în R.Moldova au fost confirmate primele cazuri de coronavirus. Astăzi, bilanțul ajunge la aproape 25.500, iar 800 de persoane au decedat de Covid-19. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre redeschiderea școlilor și grădinițelor din R.Moldova, de la 1 septembrie