Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ibiza: Viața de noapte redusă la tăcere din cauza pandemiei

ibiza.png

Viața de noapte în Ibiza este aproape inexistentă, din cauza pandemiei
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Fără miile de petrecăreți, mega clubul Hi Ibiza este doar un hangar mare, tăcut și gol, întrucât cluburile de noapte emblematice ale insulei spaniole rămân închise din cauza pandemiei.

Pentru a reduce răspândirea cazurilor de coronavirus, guvernul regional al Insulelor Baleare a permis deschiderea cluburilor cu o capacitate de 300 de persoane sau mai puțin - dar numai pentru consumul de băuturi. Ringurile de dans au fost eliminate, iar petrecăreții trebuie să rămână așezați.

Drept urmare, faimoasele mega cluburi ale insulei, care au atras DJ internaționali și au făcut din insula mediterană o capitală globală a cluburilor, vor rămâne închise în acest sezon.

Chiar și fără restricții, operatorii cluburilor de noapte spun că distanțarea socială necesară pentru a preveni infectarea ar face imposibilă organizarea petrecerilor pentru care sunt renumiți.

"Când strigăm, saliva poate ajunge până la doi metri. Cine poate păstra distanța în interiorul unui club de noapte?" a declarat Jose Luis Benitez, șeful Asociației de agrement Ibiza.

Înainte de a fi anunțate reglementările, proprietarii cluburilor au adoptat o serie de măsuri pentru a face față pandemiei. Pe Mallorca, cea mai mare insulă din arhipelag, o asociație a cluburilor de noapte intenționase să marcheze niște locuri pe podea, unde oamenii ar trebui sa stea când dansează, a spus Benitez.

"Dar ce faci dacă vrei să cunoști pe cineva ?" a adăugat el.

 

Reputația

Impactul închiderii cluburilor va fi uriaș, deoarece sectorul vieții de noapte din Ibiza reprezintă „peste 35%” din producția sa economică, potrivit lui Benitez.

Proprietarii de cluburi și-au asumat pierderea sezonului, deoarece nu vor să riște să fie acuzați de izbucnirea unui focar.

„Trebuie să fiu responsabil”, a spus Yann Pissenem, un coproprietar francez al Hi Ibiza, unul dintre cele mai mari cluburi de pe insulă.

Dacă cluburile s-ar deschide, riscă să se „creeze aglomerări peste tot”, care ar „distruge restul economiei de pe insulă”, a adăugat el.

Dacă apar focare, "brandul Ibiza va fi compromis anul viitor", a adăugat Benitez.

Lipsa vieții de noapte poate fi resimțită pe toată insula, care și-a redeschis porțile pentru turiști pentru turiștii străini, împreună cu restul Spaniei, în iunie.

Cluburile insulei au fost înlocuite cu tarabele de înghețată și băuturi, în timp ce pe drumuri vechile panouri publicitare promovează încă petrecerile de noapte cu DJ de renume mondial ținute înainte de pandemie.

În portul pitoresc al orașului Ibiza, este deschis doar magazinul de suveniruri al miticului club de noapte Pacha.

 

'Un pic trist'

"Suntem pentru prima dată în Ibiza și ne-am gândit că vor fi organizate petreceri, chiar dacă virusul este încă prezent aici, așa că suntem un pic triști", a spus Mirkan Unvar, în vârstă de 19 ani, care a venit pe insulă cu un prieten din Frankfurt.

Pentru Adam Clark-Bennet, un britanic de 23 de ani, care vine pe insulă în ultimii șase ani, „muzica definește Ibiza”.

"În lipsa cluburilor, Ibiza este diferită vara asta ... o mare parte îmi lipsește", a adăugat el.

Lucas Herve, care a venit din orașul francez Nantes alături de un prieten, a spus că a crezut că oamenii vor rămâne pe stradă chiar dacă cluburile sunt închise, dar „la 2 dimineața străzile sunt goale”.

Unii petrecăreți se plimbă cu geamurile mașinilor deschise, ascultând muzică house sau techno la volum maxim.

După acest sezon pierdut, operatorii cluburilor de noapte din Ibiza speră să își reia activitatea în curând, fără măsuri stricte de sănătate.

"Gel, ecrane de protecție, măsurarea temperaturii la intrare ... Nu vreau să mă gândesc la asta deoarece cred cu tărie că va fi găsit un vaccin", a spus Pissenem.

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr