Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În căutarea eroilor români căzuți în Alsacia: Adevărata identitate a lui ”Udeno Brat”

tombe_haguenau.jpg

Sursa imaginii: 
Christophe Woehrle ©

La 5 februarie 1917, Oficiul stării civile din localitatea Colmar înregistrează decesul prizonierului român de război Udeno Brat, soldat în Compania a 3-a a detașamentului de muncă pentru prizonieri români nr. 11, dislocat la Val-de-Pâtre, tabăra principală de la Tuchel, nr matricol 33440. Avea cca 35 de ani și era ortodox. Nu se fac alte precizări.

© Archives de la ville de Colmar

 

Autoritățile germane înregistrează înmormântarea lui Odendo Brat, prizonier din detașamentul nr. 11, la acceași dată, 5 februarie 1917, în mormântul cu nr 813 din cimitirul militar Colmar.

Dar indicațiile provenite din cele două surse citate sunt insuficiente pentru identificarea acestui prizonier de război.

© Relevé systématique Christophe Woehrle

Cercetările noastre au dus la identificarea a doi prizonieri de război, cu numerele matricole 33441 și 33442. Ambii făceau parte din detașamentul de la Val-de-Pâtre și erau originari din județul  Ramnicu-Sarat. Fuseseră luați prizonieri la Câmpulung, în data de 13 sau 14 noiembrie 1916. Cei doi au fost înscriși pe aceeași listă de sosiri în lagărul Tucholà din Polonia.

© Archives du CICR, Genève – Extrait d’une liste du camp de Tucholà

Pe această listă descoperim adevăratul nume al prizonierului pe care îl căutăm. Este vorba despre Dinu Bratu (Brat Udinu), soldat din Compania a 3-a, Regimentul 9 infanterie. Născut în 1887 în localitatea Urechesti, județul Râmnicu Sărat, a fost luat prizonier la 14 noiembrie 1916 la Câmpulung. Apoi a fost transferat în lagărul Tucholà din Polonia, unde primește numărul matricol 33440. Ulterior este transferat în Alsacia, unde ajunge la sfârșitul lunii ianuarie 1917.

Face parte dintr-un detașament de muncă important, dar condițiile de detenție și climatice sunt teribile. Foarte mulți prizonieri români au murit în acea perioadă din cauza epuizării și a subnutriției.

Dinu Bratu cade bolnav la pat aproape imediat după sosire și este internat la Spitalul militar din Colmar, unde moare, la 5 februarie 1917.  Este înmormântat la Cimitirul militar din Colmar. Ulterior rămășițele sale sunt exhumate și transferate în necropola de la Haguenau, unde se odihnește și azi. Pe mormântul său este inscripționat numele ”Brat Udeno”.

@carte postale, collection privée Christophe Woehrle

Evident, epitaful trebuie modificat. Varianta corectă ar fi : ”Aici odihnește soldatul Bratu Dinu, nr matricol 33440, decedat la 5 februarie 1917, la Colmar”.

Oricine are cunoștință despre descendenții acestui erou este rugat să ne contacteze la [email protected] sau pe pagina de Facebook RFI România

 

Autor : Christophe Woehrle, doctor în istorie contemporană