Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Peste 4.000 de răniți și cel puțin 100 de morți în urma exploziilor din Beirut

explozii_capitala_libaneza_beirut_sute_victime.jpg

Explozii la Beirut (Sursa foto: captură Twitter via Digi24)
Explozii la Beirut (Sursa foto: captură Twitter via Digi24)

ATENȚIE: imagini cu puternic impact emoțional, în articol! Două explozii de proporții au avut loc marți în zona portului din Beirut (Liban). Suflul deflagrațiilor a fost resimțit de la 10 kilometri depărtare. Premierul Hassan Diab a anunţat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs marţi deflagrația care a provocat victime şi daune fără precedent în capitala libaneză, transmite AFP, citată de Agerpres.

Actualizare miercuri, ora 09.08: Cel mai recent bilanț al exploziilor din Beirut arată cel puțin 100 de morți (France 24, Le Figaro).

 

Actualizare 07.20: Potrivit unui bilanț provizoriu, cel puțin 78 de oameni au murit și mai mult de 4.000 au fost răniți în urma exploziilor din Beirut. Premierul Hassan Diab a anunţat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate de 6 ani, fără măsuri de siguranță, în depozitul portului din Beirut unde s-au produs exploziile. Nitratul de amoniu este un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă a explozibililor. Deflagarțiile vin într-un moment dificil pentru Liban, care este la un pas de colaps financiar.
Premierul Hassan Diab a cerut ''ţărilor prietene'' să ajute Libanul. 
Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat pe Twitter că Franţa va trimite la Beirut "mai multe tone de materiale sanitare" şi un detaşament de securitate civilă
Mai mulți lideri globali au adresat condoleanțe și și-au manifestat compasiunea pentru tragedia libaneză. Printre ei Vladimir Putin, Boris Johnson, Justin Trudeau și președintele Klaus Iohannis.

Actualizare ora 02h05: Ministerul Afacerilor Externe precizează ca imobilul Ambasadei României la Beirut a suferit avarii minore, iar întreg personalul misiunii diplomatice este în afara oricărui pericol. Până la acest moment, autoritățile locale nu au notificat ambasada cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate, iar la nivelul misiunii diplomatice nu au fost primite solicitări de asistență consulară. MAE precizează că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Beirut: 00961 5 924 849, 00961 5 920 432, 00961 5 920 452, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de urgență sau la numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice: 00961 76 775 503.

Actualizare ora 00:10: Utimul bilanț anunță minimum 50 de persoane decedate și peste 2.750 de răniți, în exploziile din Beirut. Premierii Franței și Marii Britanii au declarat oficial că vor trimite ajutoare de urgență în Liban.

Actualizare ora 22.34: Cel puțin 27 de oameni au fost uciși în exploziile din Beirut, potrivit Le Monde. Alte aproximativ 2.500 de persoane au fost rănite, potrivit ministrului Sănătății. Cauza deflagrațiilor rămâne necunoscută. Explozia s-a produs într-o zonă a portului unde sunt depozitaţi explozibili.

 

Un bărbat transportă pe scuter o persoană rănită în exploziile din Beirut, 4 august 2020 (Foto: AP Photo/Hassan Ammar/Mediafax Foto)
Un bărbat transportă pe scuter o persoană rănită în exploziile din Beirut, 4 august 2020 (Foto: AP Photo/Hassan Ammar/Mediafax Foto)

 

 

Actualizare ora 21.17: Cel puțin 400 de persoane au fost duse la spital, conform unei asistente medicale citate de CNN.

 

Atenție, imagini cu impact emoțional puternic! Sursa: YouTube

 

 

 

 

Actualizare ora 21.15: Palatul prezidențial din Beirut a fost serios avariat, în urma exploziilor, potrivit agenției de stat NNA, citate de CNN. Nu există victime în palat.

 

Localnici în stare de șoc, după exploziile din Beirut, 4 august 2020 (Sursa: AP Photo/Hassan Ammar/Mediafax Foto)
Localnici în stare de șoc, după exploziile din Beirut, 4 august 2020 (Sursa: AP Photo/Hassan Ammar/Mediafax Foto)

 

 

Actualizare ora 21.03: "Clădirile tremură", scrie pe Twitter un locuitor din Beirut, care spune că toate geamurile apartamentului său au explodat.

"Am văzut o minge de foc şi fum ridicându-se deasupra Beirutului. Oamenii ţipau şi alergau, mulţi dintre ei sângerând. Balcoanele au căzut de pe clădiri. Geamurile din clădiri înalte au fost distruse şi au căzut pe stradă", povestește un martor (Reuters).

 

Atenție, imagini cu impact emoțional puternic! Sursa: YouTube

 

Actualizare ora 20.56: Premierul Hassan Diab a decretat miercuri zi de doliu naţional, ''pentru victimele exploziei din portul Beirut''.

 

Câțiva localnici transportă un rănit pe targă, după exploziile din Beirut, 4 august 2020 (Sursa: AP Photo/Hassan Ammar/Mediafax Foto)
Câțiva localnici transportă un rănit pe targă, după exploziile din Beirut, 4 august 2020 (Sursa: AP Photo/Hassan Ammar/Mediafax Foto)

 

 

Actualizare ora 20.55: Preşedintele libanez, Michel Aoun, a convocat marţi seară o ''reuniune de urgenţă'' a Consiliului Suprem de Apărare, după exploziile din zona portului din Beirut (AFP).

 

Atenție, imagini cu impact emoțional puternic, la secunda 13! Sursa: YouTube

 

 

 

Actualizare ora 20.52: Cel puţin zece persoane au murit în exploziile din capitala Libanului, potrivit unor surse medicale şi de securitate (Reuters).

 

Actualizare ora 20.50: Exploziile au avut loc în zona portului din Beirut. Cauza este deocamdată necunoscută. Agenţia de ştiri libaneză NNA transmite, citând două surse de securitate, că explozia s-a produs într-o zonă a portului unde sunt depozitaţi explozibili.

 

Două explozii au zguduit Beirutul, iar sute de oameni au fost răniți. Deocamdată, bilanțul nu este foarte clar. Conform unor informații, ar fi vorba despre cel puțin zece morți.

 

Exploziile au făcut clădirile să tremure puternic, iar cerul capitalei libaneze a fost acoperit de un nor gigantic de fum.

Știre în actualizare.