Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rhosus nu mai naviga sub pavilionul moldovenesc, din 2014. Sandu: Nava, înregistrată în schimbul mitei

Agenția Navală a R.Moldova anunță că, nava Rhosus, care a transportat cele 2.750 de tone de nitrat de amoniu, stocate în depozitul portului din Beirut, nu mai naviga sub pavilionul moldovenesc și a fost radiată forțat din Registrul de Stat al Navelor din cauza expirării documentelor de înregistrare. Precizările Agenției Navale vin după ce, presa a scris că cele două explozii de proporții, în zona portului din Beirut, au fost provocate de cele 2.750 tone de nitrat de amoniu, transportate, acum 6 ani, de cargoul Rhosus, sub pavilionul Republicii Moldova, dar proprietate a unui afacerist rus. Fostul premier moldovean, Maia Sandu, susține însă că statul nostru a înregistrat această navă în schimbul mitei și a favorurilor. În plus, spune liderul PAS, Republica Moldova se află de mulți ani în lista neagră din cauza faptului că înregistrează nave ce desfășoară activități ilegale. 

Agenția Navală a R.Moldova anunță că Nava Rhosus (IMO 8630344) a fost înregistrată în Registrul de Stat al Navelor la 23.02.2012, iar din anul 2014, nu mai naviga sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova. Proprietarul navei, potrivit Registrului de Stat al Navei, este o companie înregistrată în Panama.Totodată, această navă a fost transmisă în navlosire conform contractului (bareboat charter) la o companie din Insulele Marshall.

”Nava Rhosus a fost antrenată în voiaj între portul Batumi (Georgia) spre Mozambic. Pe durata voiajului, echipajul a depistat o defecțiune tehnică, remedierea căreia nu a fost posibilă pe parcursul voiajului și la 21 noiembrie 2013 a intrat în portul Beirut (Liban), cu scopul remedierii acesteia și continuarea voiajului în siguranță”.”Datorită faptului că armatorul navei avea probleme financiare, au apărut revendicări comerciale care a adus la reținerea navei și mărfii în portul Beirut. De menționat că, nava nu a fost reținută din cauza deficiențelor tehnice, ci din cauza aplicării reținerii pentru datoriile armatorului”, susțin reprezentanții Agenției Navale a R.Moldova. 

Rapoartele de inspecție ale Memorandumului de înțelegere privind controlul statului port la Marea Mediterană, a cărui stat membru este Libanul, arată că nava Rhosus a fost inspectată ultima dată la 8 iunie 2013 în portul Saida, fără a fi reținută, iar informații privind reținerea navei Rhosus în portul Beirut, în noiembrie 2013, nu figurează, mai precizează Agenția Navală.

Potrivit uzanțelor din domeniul transportului maritim comercial, autoritățile portuare pot reține nava sau marfa din cauza unor revendicări apărute.”Reținerea a fost aplicată navei și mărfii, cea din urmă fiind stocată într-un depozit portuar din portul Beirut. În rezultatul celor menționate, proprietarul navei a abandonat nava și echipajul”.”Menționăm că marfa transportată de această navă la care se face referință în sursele mass-media, a fost depozitată de autoritățile din Liban în depozitele portuare, și nu erau la bordul navei Rhosus. Având în vedere cele menționate, Agenția Navală a Republicii Moldova s-a autosesizat și va acorda toată informația de care dispune autorităților interesate pentru desfășurarea investigațiilor”.

Maia Sandu: Într-o țară unde lucrurile se fac corect, unde instituțiile statului nu participă în scheme, înregistrarea unor astfel de nave ar fi fost imposibilă

Fostul premier moldovean, Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, susține că, de fapt, statul nostru a înregistrat această navă în schimbul mitei și a favorurilor. ”O ştire cutremurătoare a venit din Liban, unde o explozie puternică a distrus portul şi o parte a oraşului Beirut. Suntem cu gândul la familiile victimelor şi regretăm că această tragedie are şi conexiuni cu ţara noastră. Cu corupţia din ţara noastră, dacă este să fim mai exacţi. Nava care transporta ilegal substanța explozivă a fost înregistrată sub pavilion moldovenesc”.

”Într-o țară unde lucrurile se fac corect, unde instituțiile statului nu participă în scheme, înregistrarea unor astfel de nave ar fi fost imposibilă. Republica Moldova se află de mulți ani în lista neagră din cauza faptului că înregistrează nave ce desfășoară activități ilegale. Corupția ucide. Nu doar aici, în Moldova, dar și în alte părți ale lumii”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Maia Sandu va solicita deputaților PAS să facă toate demersurile necesare pentru a afla ”cum a fost posibilă înregistrarea unei astfel de nave sub pavilion moldovenesc, cine stă în spatele acestor fărădelegi și care sunt soluțiile”.

Șeful statului, Igor Dodon, aflat într-o vizită la Moscova, nu a venit deocamdată cu o reacție pe marginea acestui subiect.

Între timp, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău anunță că, printre victimele exploziei de la Bierut, nu sunt cetățeni moldoveni.”Ambasada Republicii Moldova la Ankara, acreditată prin cumul în Republica Libaneză, este în contact cu autoritățile competente din Beirut pentru a preciza dacă printre victime nu sunt și cetățeni moldoveni. Din informațiile acumulate la moment, nu există cetățeni moldoveni afectați de explozie. În caz de necesitate, cetățenii Republicii Moldova din Liban pot contacta misiunea diplomatică sau Centrul de Apel al ministrului de Externe”. 

Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre reacția Agenția Navală a R.Moldova legată de nava Rhosus