Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Majoritatea elevilor va merge la școală din 14 septembrie, anunță președintele Iohannis

Președintele a declarat că noul an școlar începe în 14 septembrie, iar majoritatea elevilor merge efectiv la școală. Se analizează trei scenarii, după numărul de bolnavi din fiecare oraș sau sat, decizia fiind luată local.

Primul lucru important pentru elevi, pentru părinți, pentru societate în general: pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la școală. Pentru a ține cont de impactul pandemiei în fiecare școală, în fiecare localitate, au fost elaborate 3 scenarii în funcție de numărul de bolnavi din localitate”, a spus președinte Klaus Iohannis.

Astfel, va exista „scenariul verde”, care înseamnă că în localitatea repsectivă e mai puțin de o persoană în medie în ultimele 14 zile detectată cu COVID-19.

„Scenariul galben” înseamnă că între 1 și 3 persoane detectate în medie zilnică în ultimele 14 zile.

„Scenariul roșu” când au apărut mai mult de 3 bolanvi în localitatea respectivă.

Aceste scenarii se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în școală. Foarte important: felul în care va funcționa fiecare unitate școlară va fi decis local. Decizia se descentralizează la nivel de județ”, a mai spus președintele Iohannis.

Întrebat ce se va întâmpla cu elevii din București, unde sunt multe cazuri de COVID-19, președintele Klaus Iohannis a spus că se încadrează la scenariul verde.

Bucureștiul se încadrează în scenariul verde. Majoritatea localităților din România intră pe scenariul verde. Un număr de câteva sute de localități, la nivelul acesta, sunt în scenariul galben și sunt numai 50 de localități care azi s-ar încadra în scenariul roșu”, a spus președintele Iohannis.