Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Mai mulți infectați, dar oare stau lucrurile așa rău?

test_coronavirus.jpg

Test Coronavirus
Numărul infectaților este în creștere, dar a crescut și numărul testelor de Coronavirus
Sursa imaginii: 
www.gov.uk

Numărul de infectați de Coronavirus în Marea Britanie este din nou în creștere de la mijlocul lunii iulie. Guvernul a pus frână relaxării restricțiilor. Dar este oare situația chiar așa de gravă, este întrebarea la care încearcă să răspundă o analiză BBC.  

Numărul infectaților a ajuns pe 4 august la 928, media pe șapte zile depășind 800, în creștere cu 25% față de săptămâna precedentă și cu 40% mai mare decât în a doua săptămână din iulie. 

Totuși, trebuie ținut cont că Regatul Unit are o populație de 66,5 milioane de locuitori și țări cu o populație mult mai mică, precum România sau Israel raportează zilnic peste 1000 de noi infectați. 

Dar marți a fost sesizat faptul că sistemul de testare și urmărire din Marea Britanie nu este suficient de bun pentru a preveni un al doilea val odată ce școlile se vor redeschide în septembrie.

Asta după ce prim ministrul Boris Johnson anunțase săptămâna trecută oprirea procesului de relaxare a restricțiilor de carantină.

"Am atins limitele ridicării carantinei", a concluzionat consilierul șef medical al guvernului, profesorul Chris Whitty, 

E chiar așa de rău?

Prima sursă de date - Programul de supraveghere, efectuat de Oficiul pentru Statistică Națională (ONS) - a sugerat o creștere a ratelor de infecție.

Test Covid-19
Guvernul și Oficiul Național de Statistică urmăresc gradul de infectare cu Coronavirus

Însă această concluzie se bazează pe doar 24 de cazuri pozitive din aproape 30.000 de persoane testate prin sondaj pe parcursul a două săptămâni. A trage concluzii din astfel de numere mai mici poate fi riscant.

Cealaltă sursă cheie de date - cazurile găsite prin testare efectivă - arată că acum sunt cu peste 40% mai multe noi infectări decât au fost în a doua săptămână a lunii iulie, în medie de șapte zile.

Dar aceasta maschează faptul că numărul testelor efectuate este în creștere și vizează zonele în care ratele de infecție sunt cele mai mari. Dacă testezi mai mult, este foarte probabil să găsești mai multe cazuri pozitive.

Așadar, dacă privim la procentul de teste pozitive - circa 0.6%, creșterea este marginală odată ce sunt eliminate fluctuațiile zilnice.

Și chiar dacă privim doar numărul brut de teste pozitive, merită reamintit că cifrele înregistrate sunt cu mult sub ceea ce se întâmpla în timpul vârfului epidemiei, când apăreau aproximativ 100.000 de infecții noi pe zi.

Carantine locale

O altă tendință din ultimele săptămâni a fost de a vedea nevoia de acțiune locală ca semn al eșecului.

Leicester
În orașul Leicester din centrul Angliei a fost reimpusă carantina
Sursa imaginii: 
Sky News

În primul rând, la Leicester, în centrul Angliei, a fost introdusă carantina locală și apoi au fost introduse restricții în alte zone, înainte de anunțul de săptămâna trecută, că întinse zone ale nordului Angliei erau - pentru a cita unele titluri - "înapoi în carantină”.

Aceasta dă impresia că infecția face ravagii în aceste zone, când ceea ce se întâmplă cu adevărat - cu excepția Leicester - este că se întreprind acțiuni timpurii pentru a preveni scăparea de sub control a virusului.

În prezent, Blackburn, în nord-vest, are cel mai înalt nivel de infecție, dar chiar și acolo, mai puțin de una din 1.000 de persoane au contractat virusul în ultima săptămână.

Măsurile întreprinse în nordul Angliei au fost țintite - familiile au fost descurajate să se amestece unele cu altele - dar magazinele, restaurantele și barurile rămân deschise.

Din nou, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie adresate întrebări. Atunci când restricțiile au început să fie ridicate în mai, înalți oficiali din nord-vest au întrebat dacă nu este prea curând pentru regiune, care părea să fie la câteva săptămâni în urmă sud-estului Angliei în ceea ce privește evoluția epidemiei.

Dar prea des, aceste nuanțe se pierd în dezbaterea zgomotoasă care are loc.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ