Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emil Boc: Cine nu are infrastructura digitală pregătită pentru începerea școlii în septembrie, poate să își dea demisia

emil_boc.jpg

Primarul Clujului, Emil Boc, spune că este datoria autorităților locale să doteze școlile cu tot ce au nevoie pentru noul an școlar.
Primarul Clujului, Emil Boc, spune că este datoria autorităților locale să doteze școlile cu tot ce au nevoie pentru noul an școlar.
Sursa imaginii: 
Facebook/Emil Boc

3 milioane de euro, atât a alocat primarul municipiului Cluj-Napoca pentru începerea anului școlar. Emil Boc spune că este datoria autorităților locale să doteze școlile cu tot ce au nevoie pentru noul an școlar, chiar dacă acesta se va desfășura în condiții speciale. 

Primarul Emil Boc a declarat că aleșii locali au alocat 3 milioane de euro pentru începerea anului școlar în municipiu, în septembrie, în sistem hibrid. El spune că a întrebat din vreme școlile de ce au nevoie pentru a putea începe școala în condiții bune, fie că este vorba despre elevi care vin fizic la școală, fie că e vorba despre învățământ online. Emil Boc a avertizat directorii de școli că cine nu are infrastructura digitală pregătită pentru începerea școlii în septembrie, poate să își dea demisia. De aceea, a făcut un necesar de laptopuri, tablete, căști, table, de care ar fi nevoie. Până acum, primăria Cluj-Napoca a cumpărat 2000 de tablete pentru copiii din familiile defavorizate din oraș, care au ajuns la elevi încă din luna iunie. În plus, pentru copiii din comunitățile defavorizate a fost asigurat și acces gratuit la wi-fi, pentru că ”degeaba ai tabletă dacă nu ai și wi-fi asigurat”, mai spune primarul Emil Boc. El a dat exemplul școlilor din alte țări europene care încep școala, cu măsurile de protecție și siguranță necesare.

În aceea ce privește banii alocați de Consiliul local, Emil Boc spune că nu este de acord ”să stea cu mâna întinsă” spre autoritățile de la București, când e vorba despre dotarea și pregătirea școlilor pentru începutul noului an.

Pe de altă parte, Emil Boc a precizat că primăria este pregătită să pună la dispoziție câteva spații alternative pentru desfășurarea cursurilor, atât în curțile școlilor, cât și în alte locuri, dar totul depinde de cum va arăta situația epidemiologică. Primarul a precizat la Digi24 că este vorba de „unități mobile, dotate cu toate facilitățile, astfel încât să aibă și căldura asigurată și infrastructura necesară”.

Cu tehnologie sau nu, anul școlar 2020-2021 începe în 14 septembrie. Cu toate că primarul Clujului a făcut apel la responsabilitatea cetățenilor pentru respectarea regulilor pentru a preveni răspândirea coronavirusului, din 8 august intră și la Cluj obligativitatea purtării măștii pe durata stării de alertă atât în spațiile publice închise, cât și în anumite spații deschise. Este vorba despre întruniri culturale sau de divertisment, serbări publice, pelerinaje sau adunări religioase.

 
Cum începe școala la Cluj