Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: Facebook atacă știrile false din Balcani și luptă împotriva... infodemiei

Facebook lansează campania de verificare a știrilor false în Balcani cu ajutorul jurnaliștilor de la France Presse și site-ul sârbesc de fact checking, Istinomer  * Parlamentul de la Tirana a schimbat prevederi electorale din Constituția țării fără să țină cont de protestele opoziției și ale partenerilor europeni * Autoritățile din Kosovo i-au scris CEO-ului Apple să îl roage să pună țara pe Apple Maps ca stat suveran, nu ca parte a Serbiei * Festivalul de film de la Sarajevo are loc, dar cu multe modificări * O platformă turistică din Macedonia de Nord invită turiștii la experiențe speciale în zona lacului Ohrid, activități pe care nici localnicii nu le cunosc.

„Pandemia a adus o noua frază (în vocabularul tuturor, n.r.)  -  infodemia, sintagma folosită de oficialii de la Organizația Mondială a Sanătății pentru a explica cât de multe informații false despre virus circulă pe internet și cât de repede se răspândește dezinformarea, pe lângă virusul însuși,” comentează publicația danas.rs.

Jurnaliștii sârbi scriu că astfel de informații sunt mereu puse pe seama unor surse anonime și cea mai citată este „o prietenă care lucrează la clinica de boli infecțioase.”

„Pe lângă faptul că toți sârbii par a avea o prietenă care lucrează la clinica de boli infecțioase, aproape toate informațiile acestea au un punct comun: nici una nu are mare lucru de-a face cu adevărul,” adaugă danas.rs.

„Facebook, care a început în urmă cu câțiva ani să implementeze un program de verificare și reducere a volumului de știri false prin colaborarea cu jurnaliștii din diferite colțuri ale lumii, a decis să extindă lupta împotriva dezinformării și în Balcani.”

Agenția France Presse și primul site de fact checking (verificare a informațiilor, n.r.) din Balcani, Istinomer.rs, vor fi partenerii Facebook împotriva știrilor false.

Jurnaliștii vor verifica conținutul zilnic de pe Facebook și vor scana știrile false și informațiile în limba sârbă publicate pe această platformă.

 

Puterea socialistă albaneză schimbă de una singură prevederile electorale din Consituție

Parlamentul controlat de socialiștii de la Tirana a aprobat modificări semnificative ale sistemului electoral, fără să ajungă mai întâi la un compromis cu principalele partide de opoziție - așa cum au cerut aliații occidentali.

Astfel, Parlamentul a exclus dreptul partidelor de a se prezenta la alegeri prin coaliții, o mișcare care va pune în avantaj socialiștii la următoarele alegeri parlamentare care vor avea loc în primăvara anului 2021.

Partenerii occidentali ai Albaniei au criticat această mișcare. Iată ce spune ambasadorul Germaniei la Tirana, Peter Zingraf:

„Albania se confruntă cu mari oportunități și provocări - menționez aici doar negocierile de aderare la UE, reconstrucția post-cutremur și rezolvarea crizei coronavirus și a consecințelor acesteia. Regulile clare și transparente pentru următoarele alegeri, acceptate de toate partidele politice, sunt esențiale pentru viitorul țării. Amintim că reforma electorală rămâne un element central în îndeplinirea condițiilor formulate de Consiliul UE (și de Bundestag) înainte de prima conferință de aderare la Uniunea Europeană (a Albaniei, n.r.)”

 

Kosovo vrea să fie recunoscut de Apple Maps ca stat independent, nu parte a Serbiei

180.000 de persoane au semnat o petiție care solicită Apple să includă Kosovo pe lista Apple Maps, un serviciu similar Google Maps.

„Serviciul Apple Maps arată în prezent Kosovo, ca făcând parte din Serbia, ceea ce a determinat nemulțumirea albanezilor din întreaga lume,” scrie publicația insajderi.com.

Atât ministrul kosovar de externe, Meliza Haradinaj, cât și șeful diplomației albaneze, Gent Cakaj, i-au scris CEO-ului Apple, Tim Cook, solicitând ca harta Kosovo ca stat suveran să apară pe Apple Maps.

„Absența acesteia rănește sentimentele albanezilor kosovari care au pierdut multe în lupta lor pentru independență,” precizează publicația.

Kosovo este recunoscut ca stat suveran de către 112 țări ale Națiunilor Unite, precum Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Japonia, Italia și Canada. România nu recunoaște independența acestei țări.

 

Festivalul de film de la Sarajevo se ține, dar cu restricții și fără covor roșu

Cea de-a 26-a ediție a Festivalului de Film de la Sarajevo va avea loc în perioada 14 - 21 august într-un nou format adaptat, în conformitate cu toate măsurile epidemiologice actuale, anunță site-ul ba.n1info.com.

„Pentru prima dată în 15 ani, nu va exista nici o proiecție la Teatrul Național și nici un protocol oficial pe covorul roșu. Acestea vor aștepta vremuri mai bune,” comentează publicația bosniacă.

Publicul va avea acces în zone speciale exterioare în grupuri de până la 100 de vizitatori și în spații interioare în grupuri de până la 50 de persoane. Distanța între spectatori va fi obligatorie, spațiile vor fi dezinfectate regulat, este strict obligatoriu să se poarte măști în interior și se recomandă purtarea acestora și la exterior.  Programul Zilele Filmului CineLink, care de obicei atrage în jur de 1.500 de profesioniști din film, și Talents Sarajevo, o platformă de formare pentru tinerii profesioniști de film din Europa de Sud-Est și Caucazul de Sud, se desfășoară online anul acesta.

 

În căutare de trufe și șofran în Macedonia de Nord

Două iubitoare de natură din zona lacului Ohrid, regiune situată la granița dintre Albania și Macedonia de Nord, au creat platforma turistică Genuine Experiences care propune „50 de experiențe turistice autentice (...) O ofertă pe care nu o găsești în nicio agenție și despre care nu știu nici măcar localnicii. Acestea sunt destinațiile ascunse, destinate călătorilor care nu doresc turism obișnuit,” citim pe site-ul inovativnost.mk.

Turiștii sunt invitați în căutare de trufe și șofran, să învețe să împletească coșuri din nuiele sau să navigheze pe Ohrid.

„Macedonia de Nord este o destinație căutată de europeni, dar și de asiatici. Țara noastră este exotică și necunoscută pentru ei. Suntem cu adevărat o perlă europeană. Combinația dintre tradiție, ospitalitate și amabilitatea oamenilor noștri este o combinație ideală pentru a obține un produs turistic de nivel mondial,” povestește una dintre cele două creatoare ale platformei. 

 

Toate articolele din seria Europa Plus a RFI România aici

 
Revista presei din Balcanii Occidentali