Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis a prezentat greșit calculul pentru scenariile de deschidere a școlilor. Președintele își cere scuze

La aproape 24 de ore de la conferința de presă în care președintele României a detaliat scenariile privind începerea anului școlar, Administrația Prezidențială transmite, într-un comunicat de presă, că șeful statului a prezentat publicului o formulă de calcul greșită.

"În informațiile transmise de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de presă susținute la Palatul Cotroceni, miercuri, 5 august 2020, a apărut o eroare cu privire la formula de calcul care stă la baza stabilirii celor trei scenarii care vizează desfășurarea învățământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie", se arată în comunicat.

Informația corectă este următoarea: criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „ verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala, și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum a fost inițial comunicat de către Președintele României.

"Metoda de calcul este stabilită de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică și reprezentanții Ministerului Sănătății și subliniem că nu a fost comunicată corect Administrației Prezidențiale de către Ministerul Sănătății.

Președintele României își cere public scuze pentru eventualele confuzii rezultate ca urmare a comunicării formulei de calcul eronate", se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.