
Social
Reels, aplicația cu care Facebook vrea să concureze TikTok
reels.png

Principiul este același ca și pe TikTok: clipuri scurte, muzicale sau umoristice.
Ca și pe TikTok, videoclipurile Reels pot fi distribuite și accesate dincolo de cercul de contacte, „oferind tuturor șansa de a deveni un creator pe Instagram și de a ajunge la noi audiențe pe scena globală”, după cum precizează Facebook.
Testat din noiembrie în Brazilia și din iunie în Franța și Germania, Reels este acum disponibil în 50 de țări, din Statele Unite până în India, Regatul Unit, Japonia și Australia.
O nouă funcție este disponibilă pe Instagram, care vă permite să adăugați efecte vizuale, muzică sincronizată sau tranziții la videoclipuri de 15 secunde, înregistrate cu smartphone-ul.
"Nu am fost primii care au creat fluxurile de știri, nu am fost primii care au creat 'stories', cu siguranță nu suntem primii care au creat videoclipurile scurte", a recunoscut în iunie pentru AFP Vishal Shah, manager de produse Instagram. Printre sursele de inspirație, el a mai menționat Snapchat și Vine.
Astfel, compania caută o „nouă generație de creatori” pentru a-și reînnoi baza de utilizatori.
Popularitate și politică
Cu familia sa de aplicații (Facebook, Instagram, Messenger și WhatsApp), gigantul californian ajunge la 3,14 miliarde de oameni în fiecare lună.
Pe măsură ce platformele sociale concurează pentru utilizatori și pentru timpul petrecut acolo - modelul lor de afaceri fiind bazat pe date și folosit pentru a vinde anunțuri ultra-specializate pe scară largă - Facebook este mereu în căutarea ultimelor tendințe în acest sector în plină expansiune, în care cei tineri, în special, adoptă rapid concepte noi și originale.
În 2012, compania a cumpărat Instagram pentru un miliard de dolari. Apoi și-a monetizat publicul, adăugând reclame și alt conținut sponsorizat în aplicație.
Această achiziție se află în vizorul anumitor funcționari americani aleși, care o văd ca pe un abuz de putere.
David Cicilline, reprezentant democrat și membru al comisiei juridice, consideră că marile companii de tehnologie au „prea multă putere” și că unele ar trebui „scindate”.
Până la lansarea Reels, TikTok, a câștigat o popularitate suplimentară datorită pandemiei - aplicația are acum aproximativ un miliard de utilizatori în toată lumea, fiind aproape de numărul utilizatorilor Instagram. Dar platforma TikTok se află în centrul tensiunilor comerciale și politice dintre Statele Unite și China. Washingtonul o acuză, fără nicio dovadă, că și-a spionat utilizatorii în numele Beijingului doar pentru că aparține unui grup chinez, ByteDance.
Președintele american, Donald Trump, a amenințat că va interzice utilizarea TikTok dacă platforma nu va fi achiziționată de o companie americană, cel mai probabil Microsoft, până la 15 septembrie.
Traducere de Anda Costiuc după France24