Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cele mai frumoase și mai puțin cunoscute 10 locuri de vizitat în Africa (foto)

Chiar dacă criza Covid-19 limitează masiv călătoriile, el nu ne poate limita dreptul de a visa la aceste locuri minunate, foarte puțin cunoscute în lume ...

Călătorind cu barca din Goma spre Bukavu, ai șansa să vezi marile lacuri din Africa în toată splendoarea lor. Pe măsură ce ne îndepărtăm de Goma, pe lângă vulcanul Nyiragongo fumegând, țărmurile verzi și muntoase ale lacului Kivu, de dimensiunea unei mări interioare (2.700 km2), îți taie răsuflarea. Călătorind de-a lungul coastelor Idjwi, cea mai mare insulă lacustră din Africa, nu ne putem abține să ne gândim la potențialul turistic incredibil al acestor locuri paradisiace, situate la o altitudine de 1.460 de metri, între Republica Democrată Congo (RDC) și Rwanda. Făcute pentru „la dolce vita”, acestea au devenit, din păcate, iadul pe pământ, începând cu genocidul populației Tutsi din 1994, cele două războaie din Congo și conflictele armate, care nu încetează să afecteze Kivu de Nord.

 

Bisate, Rwanda

La marginea Parcului Național al vulcanilor, la două ore de mers cu mașina de Kigali, în nordul Rwandei, situl Bisate găzduiește un grup de căsuțe rotunde, deschise în 2017. Șase „vile de pădure” cu acoperișuri de paie sferice, inspirate de arhitectura fostelor palate regale din Rwanda, oferă un refugiu de lux, cu un design special, cu pereți din sticlă și vedere spre munți. Acest sit bine cunoscut localnicilor, este situat între lac și vulcani, foarte aproape de ținutul gorilellor. Compania care le gestionează, Wilderness Safaris, un operator de turism ecologic din Botswana, a investit într-un program pentru reîmpădurirea unuia dintre ultimele sanctuare ale gorilelor de munte, specie pe cale de dispariție.

 

Great Zimbabwe, Zimbabwe

Acest sit arheologic medieval, construit între secolele XI și XV de strămoșii poporului Shona, a dat numele țării. Mai vechi decât Timbuktu și Djenné din Mali, este cel mai bine păstrat din Africa Subsahariană. Spectaculos, cu zidurile sale înalte de piatră asamblate fără mortar, acoperă 730 de hectare și include un turn rotund de 22 de metri. Acesta spune marea poveste a Imperiului Zimbabwe, fondată în jurul minelor de aur, care era exportat în întreaga lume. Bucăți de porțelan chinezesc și faianță persană din secolul al XII-lea au fost găsite în timpul săpăturilor arheologice, precum și monede arabe asociate cu sultanatul Oman, actuala Tanzania.

 

Insula Mozambicului, Mozambic

Această perlă insulară a Oceanului Indian, listată și ca Patrimoniu Mondial UNESCO, este dificil de accesat în ciuda podului rutier de 3 km care o leagă de coastă încă din anii '60. Este mai ușor de ajuns din Tanzania, cu un zbor de la Dar-es-Salaam la Nampula, decât de la Maputo, capitala Mozambicului, la 2.500 km spre sud. Nu este vorba nici despre Lamu din Kenya, nici despre Zanzibar din Tanzania, ci despre un oraș vechi cu ziduri marcate de multiple influențe: swahili, indiene, arabe, persane, chineze și portugheze. Insula, fosta stație de poștă comercială portugheză  pe ruta către India, a dat numele țării, preluat de la numele de familie al sultanului Moussa Mbiki. Pe lângă plajele cu nisip alb de pe apele turcoaz ale Oceanului Indian, aceasta oferă un mix arhitectural și o gastronomie unică, datorită diverselor influențe.

 

Betty's Bay, Africa de Sud