
Social
Suedia își dorește un an școlar cu puține restricții
suedia_scoala.jpg

În școala din Suedia, toamna rămâne exact așa cum s-a stabilit. Adică normală. Adică, la fel ca în primăvară toți elevii din grădinițe și școli generale vor merge la ore... ca în orice alt an. Lor li se vor adăuga liceenii și studenții, care până în iunie au avut învățământ la distanță.
Sunt puțini cei cărora li se pare că e ceva în neregulă în această hotărâre. Nu există proteste majore, nici scandaluri televizate pe această temă, nici emisiuni care vorbesc despre catastrofe și nici panică.
Iar anul școlar în învățământul preuniversitar suedez începe nu în septembrie, ci pe 17 august.
Sigur că există neliniști, ar fi ciudat să fie altfel. Însă autoritățile de la Stockholm au arătat la sfârșitul semestrului de primăvară că ideea de a ține școlile deschise a fost una foarte bună și s-au felicitat pentru ea în mod repetat. S-au înregistrat puține cazuri de îmbolnăvire în rândul elevilor și profesorilor, oricum nu mai multe decât în alte locuri din societate ori economie.
În plus, faptul că școlile au rămas deschise a permis și societății să funcționeze aproape normal. Un copil de până la 12 ani care rămâne acasă are nevoie de un părinte care să stea cu el. Iar acel părinte sunt șanse mari să lucreze în sănătate, ori în alte domenii vitale pentru societate.
Ca să nu mai vorbim despre faptul că, spun autoritățile, învățământul online, oricât de bine ar fi făcut el, nu îl va putea înlocui prea curând pe cel în prezență... mai ales atunci când vorbim de copii de până la 16 ani, care nu sunt suficient de maturi pentru a-și asuma responsabilitatea de a învăța singuri, în fața calculatoarelor. Și tot ele adaugă că elevii de vârste mici, chiar dacă nu merg în clase, tot se vor întâlni la joacă. Așa că reducerea substanțială a contactelor între ei prin închiderea școlilor este mai degrabă o iluzie.
Clasele în Suedia au între 25 și 30 de elevi. Lor li se recomandă să păstreze distanțarea socială în pauze, însă adevărul este că foarte puțini o fac. Ideea de la care tinerii par să pornească este aceea că, la vârsta lor, cel mai rău lucru care li se poate întâmplă este puțină febră, puțină tuse și câteva zile de stat acasă. Privind statisticile, este destul de greu să îi contrazici. Sigur, ei ar putea fi purtători și i-ar putea infecta pe cei mai vulnerabili, însă la vârsta copilăriei și adolescenței e adesea destul de greu să te gândești la cei din jur.
Dacă în primăvară, Autoritatea de Sănătate Publică solicitase ca învățământul să se desfășoare online în cazul liceelor și universităților, această recomandare a expirat la 15 iunie și nu a mai fost reînnoită. În schimb, la începutul verii au fost anulate aproape toate petrecerile uriașe și defilarile de sfârșit de liceu, tradiționale în țară scandinavă.
Acestea sunt reglementările centrale, însă trebuie spus că Suedia este o țară foarte descentralizată, așa că există o mare libertate de a hotărî la nivel local. Practic, nimeni nu prea așteaptă în Suedia indicațiile de la centru, atâta vreme cât consideră că poate lua singur măsuri eficiente. Altfel spus, fiecare instituție care patronează o școală, fie ea de stat sau privată, poate introduce reguli suplimentare. Cu atât mai mult cu cât până și banii care fac școlile să funcționeze nu vin de la bugetul de stat, ci de la cel local.
De pildă, pentru reduce riscul de aglomerație în autobuze, autoritățile din orașul Linköping tocmai au decis ca orele de începere a lecțiilor să fie decalate cu 30 - 45 minute. În același timp, li se recomandă copiilor care pot ajunge la școală pe jos, cu bicicleta, ori cu mașina părinților să o facă.
Au fost și cazuri în care patronii unor școli au decis în primăvară să le închidă pe acestea pentru câteva săptămâni din motive care țineau de pericole pentru sănătate. Însă toate au fost redeschise ulterior.
Regula generală în Suedia este ca, în cazul în care un membru al familiei are o infecție Covid 19 confirmată, ceilalți membri, atâta timp cât nu au simptome, să meargă liniștiți la școală și la serviciu. Însă sunt anumite municipalități care, în virtutea autonomiei locale, cer tuturor membrilor familiei să stea acasă.
Cât privește învățământul universitar, acolo lucrurile sunt ceva mai nuanțate. Facultățile au libertatea să facă exact ceea ce doresc, însă probabil se va merge pe formula în care cursurile teoretice se vor ține online, iar pentru cele practice se va intra în săli.
Nici măștile de protecție nu sunt obligatorii în școli, ori în alte părți, motivul declarat fiind acela că nu există studii concludente care să demonstreze rolul pe care ele îl joacă în prevenirea răspândirii infecției în societate. Autoritățile sanitare continuă să spună că este mult mai important să stai acasă dacă nu te simți bine, decât să ieși pe stradă cu masca, fiind convins că astfel îi protejezi pe cei din jur.
De la începutul pandemiei Suedia nu și-a închis niciodată granițele cu restul țărilor din Uniunea Europeană și nu a impus carantină pentru cei care intrau pe teritoriul său. Li s-a spus doar, la fel ca și suedezilor: Dacă nu vă simțiți bine, stați acasă până va trece, plus încă două zile.
Este această strategie una de succes? E încă greu de spus. Statisticile pot fi citite în multe moduri. Dar, de mai bine de o lună, numărul îmbolnăvirilor în Suedia crește semnificativ mai lent decât cel din alte țări europene care au impus și impun măsuri incomparabil mai dure în lupta cu virusul. Timp de câteva săptămâni, tendința a fost chiar inversă. Actualmente se spune că noile cazuri sunt mai ales în rândul adulților tineri care călătoresc, se întâlnesc și din păcate nu se protejează excesiv. Vestea proastă este că aceștia sunt destul de mulți, cea bună este că majoritatea lor fac forme ușoare.
Însă cum totul se poate schimba radical de la o zi la alta, e sigur că niște concluzii definitive vor putea fi trase doar în viitor.