Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus | 27.660 persoane, infectate în R.Moldova. Se redeschid piscinele, iar grădinițele, din toamnă

În R.Moldova, alte 217 noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 au fost confirmate, duminică seara. Astfel, bilanțul infectărilor ajunge la 27 660 cazuri. 845 de peroane au decedat, până în prezent, în R.Moldova, din cauza coronavirusului. Totodată, peste 19.000 de persoane s-au tratat de Covid-19. Până la sfârșitul lunii august, în R.Moldova se menține starea de alertă în sănătate publică. Mai multe restricții se mențin, altele au fost scoase. Începând de luni, bazinele și piscinele își reiau activitatea. Doar că administratorii acestor zone de agrement vor trebui să respecte cu strictețe instrucțiunile de funcționare în condiții de pandemie, anunțate de autorități. Între timp, Ministerul Educației și cel al Sănătății au elaborat un regulament privind redeschiderea treptată a grădinițelor, de la 1 septembrie. 

După ce părinții și administratorii grădinițelor, de această dată a centrelor private, au ieșit la un nou protest în centrul capitalei, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au anunțat că au elaborat un regulament care prevede trei etape pentru reluarea activității grădinițelor.

Potrivit regulamentului, prima etapa este cea de pregătire a redeschiderii instituțiilor de educație timpurie: autoevaluarea oportunităților și riscurilor iminente privind redeschiderea instituției, realizarea acțiunilor și lucrărilor/dotărilor, în special cu echipamente de securitate individuală, cu produse de curățenie și dezinfectante, dar și informarea angajaților și a părinților despre noile condiții de activitate a instituției în perioada de carantină.

Cea de-a doua etapă, de testare. Autoritățile susțin că revenirea la grădiniță se face gradual, în funcție de situația epidemiologică din localitatea respectivă, ”cu 1-2-3 grupe de copii cu vârsta 5-6-7 ani, cu micșorarea numărului per grupă și a timpului de aflare a copiilor în instituție, în funcție de gradul de implicare a părinților în muncă, în 1-2-3 grădinițe din localitate/sector, în spațiile educaționale și de îngrijire pregătite din perspectiva controlului infecției Covid-19”.

Iar cea de-a treia etapă prevede reluarea propriu-zisă a activității instituției, ținând cont de reglementările-cadru speciale: primirea copiilor (filtrul de dimineață, păstrarea distanței, limitarea intersectărilor grupelor de copii), activități preponderent în aer liber, dezinfecția jucăriilor, materialelor didactice, educația copiilor pentru păstrarea distanței fizice/sociale. De asemenea, este importantă activitatea angajaților în perioada carantinei. Ei trebuie să poarte măști în incinta instituției și când interacționează cu cel puțin o persoană, limitarea intersectărilor, igienizarea, dezinfectarea și aerisirea periodică a spațiilor, suprafețelor.

Documentul a fost consultat cu specialiștii de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Centrul Național de Sănătate Publică, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, cu reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova (circa 150 primari), a organelor locale de specialitate în domeniul învățământului, precum și cu manageri de grădinițe (circa 240 persoane), reprezentanți ai societății civile.

Autoritățile moldovene și-au exprimat speranța că grădinițele vor fi redeschise, odată cu școlile, la 1 septembrie. Anterior, șeful statului anunța că, la 15 iulie, instituțiile preșcolare își vor relua activitatea. Și astăzi, însă, copiii continuă să stea acasă, după ce, la 11 martie, au fost închise grădinițele din cauza coronavirusului. Recent, părinții și administratorii grădinițelor private au ieșit la protest, cerând celor de la guvernare să deschidă instituțiile preșcolare mai devreme de 1 septembrie. 

Să spunem că, din cauza coronavirusului, acum este interzis și accesul la terenurile de joacă pentru copii, terenuri sportive, parcuri de distracții sau zone de agrement.

De luni, piscinele și bazinele însă își reiau activitatea.”Va trebui respectată cu strictețe curățenia și dezinfectarea frecventă a zonei de agrement, numărul vizitatorilor piscinei/bazinului de înot să nu depășească 50% din capacitatea maximă, fluxul să fie bine gestionat pentru a se evita aglomerația, iar înainte de a intra pe teritoriul piscinei, să se efectueze triajul epidemiologic. În funcție de evoluția și tendința situației epidemiologice, măsurile restrictive vor fi revizuite”, spun autoritățile.

Totodată, până la sfârșitul lunii august, este interzisă desfășurarea activităților în incinta teatrelor, cinematografelor și sălilor de concerte. De asemenea, organizarea ceremoniilor, precum nunți sau cumetrii, în continuare nu este permisă în localurile publice și private.

În același timp, se permite desfășurarea evenimentelor cu participarea a cel mult 50 de persoane cu respectarea strictă a măsurilor sanitare. Se permite și desfășurarea activităților turistice și recreere în aer liber, cum ar fi: ciclism, alergat, canotaj sau pescuit cu participarea grupurilor de cel mult 10 persoane. Din 1 august pot fi organizate evenimente culturale, în aer liber. Aici, pot participa maxim 50 de spectatori. Să mai spunem că, persoanelor în vârstă de peste 63 de ani le este interzisă și în continuare aflarea în locurile publice, fără necesitate stringentă. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre regulile aprobate de autorități privind redeschiderea grădinițelor, pe timp de pandemie