Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Creștere bruscă a migrației din Tunisia spre Italia în iulie

migranti_tunisia.png

Migranți din Tunisia și Libia sosind, la bordul unei nave a Gărzii de Coastă italiene, în portul Lampedusa, Italia, 1 august 2020
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Încercările de traversare a Mării Mediterane centrale sunt în creștere în comparație cu 2019, în special din Tunisia. Două ONG-uri, Médecins sans frontières (MSF) și Sea Watch, au anunțat că vor lansa în curând o misiune de salvare comună pentru migranți, prima de acest fel de la începutul lunii iulie.

De la începutul anului, încercările de traversare a Mediteranei centrale au crescut brusc, comparativ cu prima jumătate a anului 2019, chiar dacă nu depășesc numărul celor înregistrate în 2018. Cele din Tunisia au crescut cu 462%, în special în ultima lună, conform cifrelor agenției ONU pentru migrație UNHCR.

Din cei aproximativ 12.000 de migranți care au ajuns în Italia de la începutul anului până sfârșitul lunii iulie, aproape jumătate au venit din Tunisia. Iar majoritatea sunt tunisieni, potrivit autorităților italiene, care atribuie creșterea sosirilor  crizei coronavirusului și  declinului economic și social din țara africană.

În urmă cu câteva zile, ministerul italian de interne a vorbit despre „un flux excepțional de migranți economici”. În fața acestei situații, ministrul de interne al Italiei s-a aflat într-o vizită la Cartagina, în Tunisia, în urmă cu aproximativ zece zile. Luciana Lamorgese a fost primită de președinte pentru a discuta problema limitării migrației.

Câteva zile mai târziu, duminică trecută, șeful statului tunisian s-a deplasat la Sfax și Mahdia, pe coasta tunisiană, la cele două puncte principale de plecare pentru bărcile care încearcă să ajungă în Italia.. Kaïs Saïed a considerat că această abordare nu este suficientă, că este necesară și abordarea cauzelor acestui fenomen migrator. El a vorbit despre ”distribuția bogăției în lume”, dar și despre problemele economice și politice din Tunisia.

“Tunisia se confrunta cu o criză economică și socială, înainte de Covid. Covidul a înrăutățit această situație. Sunt mai mulți șomeri, mai multă sărăcie. [...] Și, de asemenea, Tunisia cunoaște o criză politică. Acestea sunt mesaje negative pentru tunisieni”, spune Romdhane Ben Amor, membru al Forumului tunisian pentru drepturi economice și sociale.

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr