
Social
Epidemia de COVID-19 în Polonia înainte de anul școlar și sezonul de gripă
coronavirus-4948804_1280.jpg

La începutul lunii august în Polonia a început ceea ce pare a fi al doilea val al epidemiei de COVID-19, însă trebuie să avem în vedere că Polonia nu a reușit să încline curba primului val, astfel încât să putem afirma că a trecut cu succes de îmbolnăviri în masă în lunile precedente. Polonia a reușit doar să reducă numărul de cazuri la 250-300 la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie, iar în lunile ce au urmat numărul a oscilat între 300 și 600 de cazuri zilnic. Odată cu începutul lunii august numărul cazurilor a început să crească simțitor, iar cu trei zile în urmă au fost înregistrate 843 de cazuri, ceea ce deocamdată este un număr record. În prezent există aprox. 13.000 de cazuri active, cu 2.000 mai puțin decât pe 17 aprilie când a fost înregistrat un număr record de 15.000 de cazuri active. Totodată, Polonia este la coada clasamentului în ce privește numărul de teste per un milion de cetățeni, situația printre statele UE fiind mai gravă doar în Franța, Bulgaria, Ungaria și Croația.
Dacă în luna iunie și începutul lunii iulie, numărul de cazuri nu a scăzut din cauza infectărilor în masă din minele de cărbune din Silezia și focarele din pensiuni sau spitale regionale, atunci luna iulie a adus cu sine un alt pattern de îmbolnăviri în special din cauza nunților și a sezonului estival mai ales de pe litoralul baltic. Este cert că Polonia este printre ultimele state din EU în ce privește numărul testărilor cu aproximativ 2.1 mln de teste până în prezent, iar această realitate anunță un deficit de capacitate care se va acutiza exponențial în toamnă. Recent a început a fi dezbătută eventualitatea suprapunerii epidemiei de COVID-19 pe sezonul de gripă care va începe în mai puțin de 2 luni. Un calcul aproximativ făcut public recent de câteva asociații ale medicilor de familie din Polonia, estimează că în sezonul precedent, adică din data de 1 septembrie 2019 până pe 31 martie 2020, în Polonia au fost înregistrate oficial 3.9 mln de cazuri de gripă și răceli. Dat fiindcă simptomele COVID-19 nu diferă aproape deloc de gripa obișnuită sau răceală, se va pune problema modului în care cazurile suspecte de COVID-19 vor putea fi diferențiate pentru a fi examinate și testate de medicii de familie și, în cazurile pozitive procedurile de preluare de serviciile Sanepid. E o problemă de resurse umane, materiale și logistice cu care întregul sistem de sănătate va trebui să se confrunte, existând mari temeri în ce privește capacitatea de triere, diferențiere și protecție pentru medici, și în consecință spitale și policlinici care nu au fost alocate pentru a procesa cazurile de COVID-19 dar vor fi obligate să proceseze cazurile de gripă și răceală. Zonele rurale și orașele mici vor fi puse la încercare cel mai mult din cauza limitărilor logistice.
Între timp, problema cea mai stringentă cu care se confruntă guvernul polonez este începutul anului școlar. Pe 5 august, după îndelungate dezbateri, s-a luat decizia ca anul școlar pre-universitar să înceapă la 1 septembrie. Au fost elaborate trei variante de funcționare în funcție de existența potențială a cazurilor de COVID-19 în școli. Directorii de școli vor decide dacă se va studia in regim (1) normal, (2) mixt, adică pentru unele clase și grupe de la distanță, iar pentru altele direct în școli, în funcție de numărul de cazuri, și (3) posibilitatea suspendării orelor pe durate stabilite de timp în funcție de gravitatea epidemiologică. În acest sens guvernul încă lucrează la emiterea unor ghiduri de acțiuni și acte normative. În următoarele săptămâni vor avea loc pregătiri și coordonarea între instituțiile din educație cu inspectoratele sanitare la toate nivelurile administrative. Un important punct de referință în elaborarea măsurilor de protecție pentru ministerul educației polonez pare a fi și deschiderea anului școlar în Germania, acolo unde numărul de cazuri printre elevii din școli a început să crească vizibil.