Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus India: Fundația lui Bill Gates finanțează cercetările pentru obținerea unui vaccin accesibil

bill_gates.png

Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft
Sursa imaginii: 
AFP / arhivă via rfi.fr

Fundația Bill & Melinda Gates și Vaccine Aliance (GAVI) au oferit 127 de milioane de euro unei firme indiene de biotehnologie care speră să producă 100 de milioane de doze de vaccinuri împotriva Covid-19 accesibile pentru economiile emergente, inclusiv India, până în 2021.

Anunțul a apărut după ce mai multe companii internaționale de medicamente au semnat acorduri separate cu guvernele pentru a-și vinde vaccinurile încă experimentale la prețuri diferite.

Serum Institute of India, cel mai mare producător mondial de vaccinuri din punct de vedere al volumului, a declarat că va limita costul la 2,5 euro per doză, în 92 de țări.

„Celelalte vaccinuri, inclusiv cele de la AstraZeneca și Novavax, vor avea un preț de trei dolari americani”, a anunțat compania într-un comunicat.

Potrivit analiștilor, prețul oferit de India este cel mai mic de pe piață.

Organizația de biotehnologie din Puna a spus că s-a mobilizat pentru a produce 200 de milioane de doze de vaccin Covid-19 AstraZeneca, care va fi distribuit local sub numele de Covishield.

La începutul acestei luni, Institutul Serum a primit acordul Indiei pentru a efectua studii umane în faza I și II cu Covishield.

Anunțul a venit după ce oficialii au declarat că India a înființat un grup de lucru care va selecta unul sau mai multe vaccinuri, care să poată fi implementate la nivel național.

Grupul de lucru va decide apoi dacă agențiile străine ar trebui implicate, dacă guvernele vor avea voie să-l cumpere sau dacă ar trebui să existe un sistem central de achiziții, precizează cotidianul Hindustan Times. Vaccinul ales va trebui să îndeplinească standardele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.

Vânătoarea de vaccinuri

Consiliul Indian de Cercetări Medicale (ICMR) a enumerat trei vaccinuri  care sunt testate în prezent în țară, în diferite stadii.

De asemenea, în cursă se află și Covaxin, de la India Bharat Biotech, în curs de dezvoltare, care poate oferi o soluție accesibilă pentru țările mai sărace.

„După ce vom avea vaccinuri sigure și eficiente, trebuie să ne îngrijoreze patru puncte: prioritizarea și distribuirea echitabilă, logistica extragerii vaccinurilor, stocarea și instruirea persoanelor care vor oferi aceste vaccinuri”, a declarat șeful ICMR, Balram Bhargava.

Nevoia urgentă a Indiei de un antidot pentru coronavirus a primit un impuls după ce infecțiile cu Covid-19 s-au dublat la peste două milioane în doar 21 de zile. Potrivit estimărilor, următorul milion de cazuri va apărea în următoarele două săptămâni.

Șeful ICMR a respins, de asemenea, acuzațiile conform cărora India, o țară cu 1,3 miliarde de locuitori, nu ar fi efectuat suficiente teste. „Urmăm o politica de testare inteligentă și calibrată”, a spus Bhargava, care a precizat că ICMR a cerut guvernelor locale să ridice numărul de testări la un milion pe zi.

India a raportat o jumătate de milion de teste în fiecare zi la începutul lunii august, însă, având în vedere dimensiunea populației sale, amploarea acțiunii a fost criticată ca fiind nesemnificativă și chiar defectuoasă.

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr