Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Daniel Cordier, unul din ultimii supraviețuitori ai Rezistenței franceze, a împlinit 100 de ani

cordier_bun.png

Daniel Cordier în 2009
Image source: 
AFP via franceculture.fr

Daniel Cordier este unul dintre cei patru oameni încă în viață cunoscuți drept eroii Rezistenței franceze, care au luptat pentru eliberarea Franței de sub ocupația Germaniei naziste începând din 1940, alături de legendarul Jean Moulin. Primul ministru francez, Jean Castex, i-a adus un omagiu special luni, cu ocazia aniversării a 100 de ani.

"Daniel Cordier împlinește 100 de ani azi. Avea doar douăzeci de ani, când, alături de Jean Moulin, și-a asumat multe riscuri, astfel încât noi azi să putem trăi liber", a scris premierul francez Jean Castex pe Twitter. "Astăzi, îl onorăm pe luptătorul Eliberării, dar și această poveste unică care a devenit Istorie", continuă textul, postat lângă o fotografie cu Cordier, de când era tânăr.

Cordier și-a sărbătorit ziua de naștere modest, în apartamentul său din Cannes (Alpes-Maritimes).

Născut în Bordeaux la 10 august 1920, Cordier a crescut auzind poveștile celor care au luptat în Marele Război din 1914-1918. Nu a acceptat înfrângerea forțelor franceze de către Hitler în 1940 și a ales să se alăture Rezistenței, condusă de generalul Charles de Gaulle care a lansat faimosul său apel la arme de la Londra.

Cordier a plecat în Anglia în iunie 1940, a fost instruit în tehnici de rezistență la baza franceză din Anglia și a devenit operator radio. Parașutat în Lyon, în zona liberă în iulie 1942, l-a cunoscut pe Jean Moulin, alias Rex, la restaurantul Le Garet. Moulin a fost o figură legendară a Rezistenței, dar Cordier a aflat de amploarea rolului său abia după război.

Cordier a fost secretarul personal al lui Moulin, care „dorea mereu să vadă ce se întâmplă, cine venea și cine pleca, era mereu în alertă”, calitate în care s-a ocupat de toate corespondențele și contactele radio dintre Moulin și sediul din Londra.

Cei doi bărbați, care provin din medii diferite, au format un parteneriat formidabil, care va ajunge să influențeze alegerile politice ale lui Cordier și cariera sa.

Moulin a fost arestat și torturat până a murit în 1943.

După război Cordier s-a întors în Anglia, unde a devenit dealer de artă. De asemenea, el a scris două cărți istorice notabile despre acțiunile lui Moulin din timpul Rezistenței, după treizeci de ani de tăcere, precum și propriile memorii sub titlul ”Alias Caracalla” publicate în 2009.

Marcând cei 80 de ani de la convocarea lui de Gaulle din 18 iunie, premierul britanic Boris Johnson i-a numit pe cei patru „luptători ai Eliberării” (Edgard Tupët-Thomé, Pierre Simonet, Hubert Germain și Cordier) membri de onoare ai Ordinului Imperiului Britanic.

Daniel Cordier a primit această distincție de la Ed Llewellyn, ambasadorul Regatului Unit la Paris, în iulie anul acesta.

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr