Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: 70.000 de teste pe zi în Belgia?

kit test covid

Belgia se află mai departe în topul mondial al noilor cazuri de coronavirus, cu toate acestea la Bruxelles testarea se face agale. In alte regiuni ale țării, ca în Flandra, testele sunt mai accesibile însă peste tot rezultatul este comunicat în mai mult de 48 de ore. Iar guvernul spune că are un plan pentru a testa 70.000 de persoane pe zi începând de la toamnă. 

La Bruxelles, în plin al doilea val al îmbolnăvirilor, centrele de testare se reduc. Explicația responsabililor din diferitele spitale contactate de RFI este că „doctorii au prea mult de lucru”. 

In rețeaua publică Iris Sud formată din patru spitale din două centre de testare a mai rămas de curând doar unul. Responsabili de această situație nu sunt doctorii, ci o infirmieră șefă care se ocupă temporar de structura în cauză și care a decis să reducă posibilitatea de testare întrucât nu are cine s-o asigure. 

Doctorii nu-și mai văd capul de treburi, ne-a explicat ea sub anonimat, nu fiindcă văd mulți pacienți , ci fiindcă trebuie sa-i contacteze pe toți cei cărora li s-a făcut testul pentru a le comunica rezultatul. 

Această situație ușor hilară ar fi putut fi evitată dacă pacienții s-ar fi putut conecta singuri la sistemul informatic central pentru a verifica rezultatul testului; dar la această posibilitate se pare că nu s-a gândit nimeni. 

Portalul federal masanté.be este accesibil doar celor care doresc să aibă un dosar medical „public” , dar nici acest portal nu este fiabil întrucât nu toate spitalele îi comunică datele recoltate.

Revenind la teste, în rețeaua privată, unde costul testului nu este acoperit de securitatea socială, 21 de laboratoare pot efectua examenul în regiunea Bruxelles-ului. Un test costă 46,8 euro la care se adaugă 9,60 euro pentru serologie (depistare de anticorpi).

Cu totul, pentru o populație de peste un milion două sute de mii  există în jur de 60 de centre de testare, private și publice – cele publice sunt împărțite între centre de urgență pentru pacienții simptomatici și celelalte. 

In rețeaua publică, testul este gratuit în anumite situații dacă este prescris de medic.

Toate acestea funcționează numai cu programare și de fapt acum, în august, nu sunt toate operaționale. 

In Flandra, o regiune cu mult mai bine organizată decât Valonia și Bruxelles din multe puncte de vedere, testul se efectuează gratuit, cel mai adesea prin medicul de familie care vede pacientul imediat și efectuează testul. La Bruxelles, unele persoane spun că au asteptat și mai bine de cinci zile pentru programare.  

Unele comune flamande au trimis acasă prin poștă kituri gratuite de testare, câte unul fiecare membru al unei familii.  Demersul este surprinzător întrucât aceste kituri – unele puse la punct chiar de o firmă belgiană expatriată între în China – sunt interzise la vânzare în Belgia. 

Dar și în Flandra rezultatul este comunicat doar după mai mult de 48 de ore. 

Aici explicația dată este mai sinceră decât cea primită la Bruxelles. Doctorul de familie szi-a cerut de mai multe ori fiindcă m-a obligat să aștept spunând că întârzierea se datorează reducerii de  personal al laboratoarelor în timpul vacanțelor. Altfel zis, nu prea cine să actualizeze datele în sistem. 

Acestea fiind zise, autoritățile belgiene anunță că au un plan pentru a testa 70.000 de persoane pe zi cu ajutorul laboratoarelor clinice și al celor universitare. 

Ni se spune astfel că logica din aprilie va fi răsturnată pentru a include în fine laboratoarele belgiene în prima linie de testare. La începutul pandemiei, grație unui acord între guvernul federal și firma farmaceutică GSK, laboratoarele clinice au fost considerate incapabile să asigure efectuarea masivă a testelor. 

Si atunci și acum, însă, aceste laboratoare spun că decizia le-a uimit întrucât ele aveau capacitatea cerută. Ele regretă faptul că au fost ținute la distanță din cauza unui acord nu foarte clar între lumea politică și industria farmaceutică. 

Rețeaua de laboratoare clinice Synlab a primit în aprilie o notă de la ministerul sănătății care le interzicea efectuarea serologiilor legate de Covid19, ne explică o laborantă:

Acum se spune oficial că aceste laboratoare sunt gata să preia pâna la 50.000 de teste pe zi, iar în cazul în care s-ar găsi în dificultate, ele pot fi ajutate de laboratoarele universitare.

Nu ne este clar dacă înțelegerea din primăvară între politicieni și industria farmaceutică s-a deteriorat sau dacă noua decizie vine pe fundalul unui dezacord politic în sânul guvernului belgian. 

Ceea ce știm este că Belgia se află deja în plin al doilea val al epidemiei și că țara are tot interesul să rezolve rapid o situație care se arată foarte periculoasă pentru luna septembrie și deci pentru redeschiderea școlilor. 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan